Δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα η λίστα που καταρτίζει ο έγκυρος οργανισμός Platts με τις 250 μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας. Επικεφαλής της λίστας, που αφορά τα έτη 2004 έως 2007, είναι η Exxon Mobil. Η παρουσία των πετρελαϊκών εταιρειών είναι έντονη, καθώς την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Royal Dutch Shell, Total SA, Chevron Corp, BP, Rosneft Oil, ENI SpA, StatoilHydro, Petrochina Co, Gazprom OAO.

Δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα η λίστα που καταρτίζει ο έγκυρος οργανισμός Platts με τις 250 μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας. Επικεφαλής της λίστας, που αφορά τα έτη 2004 έως 2007, είναι η Exxon Mobil. Η παρουσία των πετρελαϊκών εταιρειών είναι έντονη, καθώς την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Royal Dutch Shell, Total SA, Chevron Corp, BP, Rosneft Oil, ENI SpA, StatoilHydro, Petrochina Co, Gazprom OAO. Η πρώτη μη πετρελαϊκή εταιρεία είναι η γαλλική Edf που βρίσκεται στη 13η θέση, ενώ ακολουθούν οι γερμανικές Eon και RWE στη 19η και 20η θέση αντίστοιχα.
Oι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είναι αμετακίνητες από την κορυφή της λίστας. Όμως, στις θέσεις μεταξύ 50 έως 100 παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές, κυρίως εξαιτίας των εξαιρετικών οικονομικών επιδόσεων κατά το 2007 των μη πετρελαϊκών ενεργειακών εταιρειών.

Τρεις είναι οι κύριες αιτίες των αλλαγών αυτών, με πρώτη το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τον αριθμό των ανεξάρτητων εταιρειών πετρελαίου (IGO’s)και αερίου που συμμετέχουν στην αγορά. Δεύτερον, οι εταιρείες ηλεκτρισμού και αερίου που υπέστησαν σημαντικές απώλειες από τις μη αντισταθμισμένες αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων μεταξύ 2004 και 2006 έχουν αρχίσει πλέον να προσαρμόζονται στη «νέα τάξη πραγμάτων». Καθώς εκτοξεύθηκαν οι τιμές, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας έδωσαν μάχη, χάνοντας έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές του πετρελαϊκού τομέα το 2006. Ωστόσο, τα «σκληρά μαθήματα» της αγοράς έγιναν γρήγορα παθήματα και το 2007 οι εταιρείες ηλεκτρισμού ήδη αντιμετώπισαν σε επίπεδο κερδοφορίας πρόσωπο με πρόσωπο τους πετρελαϊκούς «αντιπάλους» τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μη πετρελαϊκοί τομείς της ενεργειακής βιομηχανίας, αποτελούνται στην πραγματικότητα από τις ηλεκτρικές εταιρείες κοινής ωφέλειας που αντιμετώπισαν καλύτερα την καταιγίδα από την άνοδο των τιμών. Αντίθετα οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα κατά την έναρξη του ράλι στην τιμή του πετρελαίου.

Ο τρίτος παράγοντας που συνετέλεσε στις αλλαγές στο μέσον της λίστας του Platts ήταν η ανάπτυξη της Ασίας, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των αγορών και τη μεγαλύτερη διαφάνεια, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Εξάλλου, οι αμιγώς ελληνικές ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται μεταξύ των 250 μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο είναι δύο: τα Ελληνικά Πετρέλαια που βρίσκονται στην 123η θέση της γενικής κατάταξης και στην 18η θέση μεταξύ των 34 εταιρειών διύλισης που περιλαμβάνονται στη λίστα και η ΔΕΗ, που βρίσκεται στην 193η θέση της γενικής κατάταξης και την 53η ανάμεσα στις 61 εταιρείες ηλεκτρισμού της λίστας.

Ακόμη, όσον αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, πέραν των Shell και BP, στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η ρωσική Gazprom, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, στη 10η θέση΄, η γαλλική EdF στην 13η θέση, της οποίας η θυγατρική EdF En έχει παρουσία στον τομέα των ΑΠΕ και η Ιταλική Enel, στην 38η θέση. Η εταιρεία συμμετέχει στην Enelco και κατέχει αιολικά πάρκα

Εξάλλου, η λίστα του Platts περιλαμβάνει την Ισπανική Endesa στην 49η θέση, η οποία από κοινού με τον όμιλο Μυτιληναίου, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την Endesa Hellas, και την επίσης Ισπανική Iberdrola, που ελέγχει τη Ρόκας και η οποία βρίσκεται στην 51η θέση.

Τέλος, στην 82η θέση βρίσκεται η Ιταλική Edison, που ήδη συνεργάζεται στην αγορά ηλεκτρισμού με τα ΕΛΠΕ και την Ελλάκτωρ και η οποία είναι συνεταίρος της ΔΕΠΑ στον αγωγό ITGI, ενώ στην 171η θέση βρίσκεται η Ελβετική EGL που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον τομέα της εμπορίας. 

Ακολουθεί το Top 250 των Ενεργειακών Εταιρειών σύμφωνα με το Platts

platts - top 250.pdf

(πηγή: www.capital.gr  23/10/2008)