Τελικά, υπάρχει και μία καλή είδηση από τη χρηματοοικονομική κρίση: Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει. Τον Ιούλιο, η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη διαπραγματευόταν πάνω από τα 146 δολάρια ανά βαρέλι. Μετά από τρεις μήνες είχε μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, σε 74 δολάρια ανά βαρέλι. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω.

Τελικά, υπάρχει και μία καλή είδηση από τη χρηματοοικονομική κρίση: Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει.

Τον Ιούλιο, η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη διαπραγματευόταν πάνω από τα 146 δολάρια ανά βαρέλι. Μετά από τρεις μήνες είχε μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, σε 74 δολάρια ανά βαρέλι. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω.

Οι ίδιοι αναλυτές της Goldman Sachs που πρόβλεψαν πρώτοι ότι το αργό θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια πιστεύουν τώρα ότι η τιμή του θα υποχωρήσει έως τα 50 δολάρια. Πρόκειται για ένα απροσδόκητο θείο δώρο.

Οι χαμηλότερες τιμές σημαίνουν χαμηλότερο πληθωρισμό, που δίνει μεγαλύτερα περιθώρια στις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν επίσης τα επιτόκια. Επίσης, δίνει ώθηση στις οικονομίες.

Το β΄ τρίμηνο φέτος οι Αμερικανοί καταναλωτές δαπάνησαν σχεδόν 4% του ατομικού τους εισοδήματος για καύσιμα, περίπου 440 δισ. δολάρια. Από τότε η μείωση κατά το ήμισυ στην τιμή του πετρελαίου μειώνει τον λογαριασμό για καύσιμα κατά 200 δισ. δολάρια.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία ερευνών Gavekal, το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό της επιστροφής φόρων που έλαβε χώρα νωρίτερα φέτος στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν χαίρονται όλοι. Το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι μεταξύ των χωρών που διαμαρτύρονται έντονα, δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί τους, προκειμένου να μην παρουσιάζουν έλλειμμα, έχουν καταρτισθεί με την τιμή του πετρελαίου περίπου στα 95 δολάρια.

Επίσης, η Ρωσία θα μπορούσε να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο προϋπολογισμός της έχει καταρτιστεί με την τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια. (Η Σαουδική Αραβία, η «κεντρική τράπεζα» του πετρελαϊκού κόσμου, φαίνεται ασφαλής ακόμη και εάν το πετρέλαιο υποχωρήσει στα 50 δολάρια).

Ωστόσο, ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, ίσως δεν έχει μεγάλη επίδραση. Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μείωση κατά 1 έως 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Δεύτερον, τα κίνητρα για την παραβίαση των ποσοστώσεων από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ είναι ισχυρά, όπως πάντα.

Ο ΟΠΕΚ ήδη αντλεί περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως, πάνω από το πλαφόν των 32 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή του πετρελαίου δεν θα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο επί μακρόν.

Το περιθώριο κόστους της παραγωγής αργού διαμορφώνεται μεταξύ 65 και 80 δολαρίων ανά βαρέλι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank. Με όλα τα άλλα να παραμένουν σταθερά, αυτό θα καθορίσει την κλίμακα διαπραγμάτευσης των τιμών.

Είναι ένα πρόβλημα που οι άλλες χώρες θα εύχονταν να είχαν: Ανάπτυξη της τάξεως του 9%.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 24/10/2008)