Aύξηση κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλιών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αποφάσισαν χθες οι ευρωβουλευτές εγκρίνοντας το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2009. Ετσι, πολλά από τα σημερινά προγράμματα θα διαθέτουν περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα προγράμματα για το περιβάλλον, τις μεταφορές, την ανάπτυξη της υπαίθρου και την έρευνα.

Aύξηση κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλιών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αποφάσισαν χθες οι ευρωβουλευτές εγκρίνοντας το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2009. Ετσι, πολλά από τα σημερινά προγράμματα θα διαθέτουν περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα προγράμματα για το περιβάλλον, τις μεταφορές, την ανάπτυξη της υπαίθρου και την έρευνα. Παραδείγματος χάριν, οι ευρωβουλευτές ουσιαστικά διπλασίασαν τον προϋπολογισμό του προγράμματος LIFE+.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές αύξησαν τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της Ε.Ε. (FRONTEX), διότι γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες αποστολές του στα νότια σύνορα της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να ενισχύσουν κατά 10 εκατ. ευρώ τα σχετικά του κονδύλια.

Αύξησαν ακόμη τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για τη χορήγηση βοήθειας σε έργα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν το διευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, όπως ο αγωγός αερίου Nabucco.

Σχετικά με την κοινωνική πολιτική, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύξησε τον προϋπολογισμό αυτής όπως και της πολιτικής απασχόλησης της Ε.Ε.

Γενικά, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν οι αναλήψεις υποχρεώσεων του προϋπολογισμού του 2009 να ανέλθουν το 2009 σε 136 δισ. ευρώ (1,04% του Εθνικού Εισοδήματος - ΑΕΕ της Ε.Ε.) και οι πληρωμές σε 124,5 δισ. ευρώ (0,959% του ΑΕΕ της Ε.Ε.). Σημειώνεται πως το Συμβούλιο είχε προτείνει 133,9 και 114,9 δισ. αντίστοιχα.

«Περιβαλλοντική μετανάστευση»

H «περιβαλλοντική μετανάστευση», ως αποτέλεσμα των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών παγκοσμίως, θα συναντάται σε συνεχώς αυξανόμενη κλίμακα και θα πλήττει κυρίως πληθυσμούς σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες όμως ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως τονίσθηκε στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο CEDEFOP, στη Θεσσαλονίκη.

Στις μορφές μετακίνησης των πληθυσμών αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Ζαβός, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (IMEΠΟ), σημειώνοντας ότι υπάρχει η εσωτερική μετανάστευση έπειτα από ήπια φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, η μόνιμη μετανάστευση που ακολουθούν γεγονότα όπως το Τσέρνομπιλ, που ανάγκασε 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή, και η αναγκαστική μετανάστευση ύστερα από μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βουλγαρία οι σοβαρότερες επιπτώσεις από την αλλαγή του περιβάλλοντος συναντώνται στη γεωργία και ειδικότερα στην καλλιέργεια των σιτηρών. Σύμφωνα με τον κ. Stoyan Faldjiyski, διευθυντικό στέλεχος του Ιδρύματος TIME στη Βουλγαρία, από το 1980 έως τώρα σημειώθηκε αύξηση της ξηρασίας με σοβαρές απώλειες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. 

(Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 24/10/2008)