Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πιστωτική κρίση, επηρεάζοντας πλέον αισθητά τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η υπηρεσία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την προοπτική για το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία «negative» (αρνητική προοπτική), δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει έως και 15% του ΑΕΠ για να ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πιστωτική κρίση, επηρεάζοντας πλέον αισθητά τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η υπηρεσία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την προοπτική για το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία «negative» (αρνητική προοπτική), δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει έως και 15% του ΑΕΠ για να ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Η Ουγγαρία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση, καταφεύγοντας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διασφάλιση κεφαλαίων, καθώς η μεγάλη πτώση των ισοτιμιών τους διογκώνουν το εξωτερικό χρέος τους.

Στη Βαλτική, η Εσθονία και η Λεττονία βρίσκονται ήδη σε ύφεση, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι και η Λιθουανία θα εγκλωβιστεί σε μια «σοβαρή» οικονομική επιβράδυνση. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντριους Κουμπίλιους, το κόμμα του οποίου απέσπασε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών της χώρας, οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% είναι «πολύ αισιόδοξες».

Η Λευκορωσία αναζητά δάνεια έως και 2 δισ. δολαρίων από κεντρικές και εμπορικές τράπεζες, με τις αποδόσεις στις ομολογιακές αγορές των αναδυόμενων οικονομιών να φθάνουν το υψηλότερο επίπεδο εξαετίας, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Στη Ρωσία έχουν διοχετευθεί περισσότερο από 200 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της χειρότερης κρίσης στη χώρα από το 1998 και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώθηκαν μια εβδομάδα πριν κατά 14,9 δισ. δολάρια σε μια απόπειρα ενίσχυσης του ρωσικού νομίσματος (ρούβλι). Ο ρόλος των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, ως ένα από τα επικρατέστερα επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους κρίσεων, ενθαρρύνει εκροές κεφαλαίων καταστροφικές για τις αναδυόμενες αγορές, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες τις ισοτιμίες τους. Προκειμένου να συγκρατήσει το μεγάλο κύμα φυγής κεφαλαίων και να ανακόψει την πτώση του τοπικού νομίσματος, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε τα επιτόκια από το 8,5% στο 11,5%. Το φιορίνι κατρακύλησε εντός της εβδομάδος στο χαμηλότερο επίπεδο διετίας έναντι του ευρώ. Απώλειες έχουν παρουσιάσει και οι ισοτιμίες με σταθερές επιδόσεις, όπως το σλότι Πολωνίας και η κορώνα Τσεχίας. Σημειωτέον ότι η Ουγγαρία απέσπασε δάνειο 5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Το εξωτερικό χρέος δωδεκαμήνου της χώρας φθάνει τα 27 δισ. ευρώ, όταν τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος περιορίζονται στα 17 δισ. δολάρια.

Στην Τουρκία, μάταια αποδείχθηκε η πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας να διπλασιάσει το όριο συναλλαγών σε ξένο νόμισμα. Από τις αρχές του μηνός, η τούρκικη λίρα έχει απολέσει το ένα τρίτο της αξίας της ως προς το δολάριο και χθες αποδυναμώθηκε ακόμη και 6%. Οι αποδόσεις των ομολόγων που λήγουν το 2010 εκτοξεύθηκαν στο ζενίθ τετραετίας, στο 24%, πριν κλείσουν στο 23,24%. Στην Κωνσταντινούπολη, ο χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε στη διάρκεια της συνεδρίασης και 5%.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/10/2008)