Οι Επιπτώσεις της Kρίσης

Τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση στον πραγματικό τομέα της οικονομίας είναι πασιφανή, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες των Βρυξελλών, οι οποίοι ζητούν από τις κυβερνήσεις να σταθούν δίπλα στις επιχειρήσεις.
Energia.gr
Παρ, 24 Οκτωβρίου 2008 - 14:31

Τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση στον πραγματικό τομέα της οικονομίας είναι πασιφανή, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες των Βρυξελλών, οι οποίοι ζητούν από τις κυβερνήσεις να σταθούν δίπλα στις επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία συζητήθηκε επισταμένως. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο υπογραμμίζεται ότι είναι αποφασισμένο να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Καλεί την Επιτροπή να διατυπώσει μέχρι το τέλος του έτους κατάλληλες προτάσεις, κυρίως για τη διαφύλαξη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει πιο σημαντική από ποτέ για την επάνοδο στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη. Η υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας απαιτεί επαρκές επίπεδο χρηματοδότησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να ενεργοποιήσει συνδρομή ύψους 30 δισ. ευρώ υπέρ των ευρωπαϊκών ΜΜΕ και τη δέσμευσή της να ενισχύσει την ικανότητα παρέμβασής της σε σχέδια υποδομής. Καλεί την ΕΤΕπ να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος κινδύνου στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Παράλληλα, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η χρησιμοποίηση των κονδυλίων να γίνει πράγματι από τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και περισσότερο από την κρίση. Και αυτό γιατί είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σχετικά μικρή πρόσβαση στο πιστωτικό σύστημα, ενώ θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό υπό τις παρούσες περιστάσεις.

Το οικονομικό περιβάλλον δεν προμηνύεται θετικό τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές. Στην ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνεται μεταξύ των άλλων ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1996 οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης διαμορφώθηκαν σε σχετικά υψηλό επίπεδο και προήλθαν κυρίως από την ισχυρή άνοδο της εγχώριας ζήτησης. Στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ υπερέβαιναν ο δυνητικό ρυθμό ανόδου της οικονομίας. Αρχικά η άνοδος της εγχώριας ζήτησης αντανακλούσε τα αποτελέσματα της προσπάθειας για την ένταξη της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ ειδικότερα τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη γενικότερη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος καθώς και τη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια ισχυρές ευνοϊκές επιδράσεις άσκησε η ίδια η ένταξη στην ΟΝΕ κυρίως λόγω του σταθερού πλαισίου άσκησης της οικονομικής πολιτικής, της μείωσης των επιτοκίων και της μεγάλης αύξησης του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα με ρυθμούς πολλαπλάσιους εκείνων του ονομαστικού ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η διεθνής συγκυρία ήταν ευνοϊκή, γεγονός το οποίο ανετράπη τελευταία με άγνωστες επιπτώσεις, αλλά και άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 24/10/2008)