Ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, το Κατάρ, απειλεί να σταματήσει να στέλνει το φυσικό του αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν το μπλοκ προχωρήσει στην αυστηρή εφαρμογή μιας νέας οδηγίας για την εταιρική βιωσιμότητα με πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad al-Kaabi, στους Financial Times σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο.
Νωρίτερα φέτος, η ΕΕ υιοθέτησε επίσημα την οδηγία για την «εταιρική δέουσα επιμέλεια», σχετικά με τη βιωσιμότητα. Αυτοί οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες εγκαινιάζουν ένα νέο γύρο υποχρεώσεων για τις μεγάλες εταιρείες αναφορικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος και ευθυγραμμίζεται με το στόχο της επίτευξης του net zero έως το 2050.
Καθορίζει επίσης τις ευθύνες που συνδέονται με τις υποχρεώσεις των εταιρειών στον τομέα της βιωσιμότητας. Εάν διαπιστωθεί ότι οι εταιρείες αυτές δεν συμμορφώνονται με την εταιρική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένου του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5% επί των ετήσιων ενοποιημένων εσόδων τους.
Ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad Sherida al-Kaabi.al-Kaabi ο οποίος είναι επίσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, δήλωσε ότι εάν αυτοί οι κανόνες εφαρμοστούν αυστηρά, η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις της με την Ε.Ε..
«Αν είναι να χάνω το 5% των εσόδων που παράγω επειδή συναλλάσσομαι με την Ευρώπη, δεν θα πάω στην Ευρώπη. Το εννοώ. Αυτά είναι χρήματα του λαού και δεν μπορώ να τα χάσω», δήλωσε στους FT.
Η οδηγία της Ε.Ε. που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από άλλες μεγάλες εταιρείες, προωθείται την ώρα που οι «27» χρειάζονται το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ όσο και κάθε άλλη πηγή πρόσθετης προμήθειας φυσικού αερίου που δεν προέρχεται από την Ρωσία.
Η QatarEnergy έχει υπογράψει 27ετείς εμπορικές συμφωνίες με εταιρείες, όπως είναι η Shell, η Eni και η TotalEnergies, για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου σε χώρες της Ε.Ε. από τα τεράστια έργα επέκτασης κοιτασμάτων αερίου στο Κατάρ που αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους έως το 2027.
(Μηνιαίες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Ε.E., Ιανουάριος 2022 - Ιούλιος 2024. Πηγή: Statista)
Η υπόθεση σε αριθμούς και η Ελλάδα
Το LNG αντιπροσωπεύει σήμερα το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εναλλακτικές πηγές και προμηθευτές. To 2003 το Κατάρ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου των «27».
Τον Ιούλιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε περίπου 783,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από την χώρα του Κόλπου, από 3,4 bcm τον Ιούλιο του 2022.
Το 2023, το Κατάρ εξήγαγε συνολικά, 79,8 εκατομμύρια τόνους LNG, εκ των οποίων oi 15,1 εκατομμύρια τόνοι (ποσοστό 19%) παραδόθηκαν στην Ευρώπη, σχεδόν αποκλειστικά μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά η χώρα εισήγαγε υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ στο τέλος Ιουλίου του 2018. Το deal πραγματοποιήθηκε από την Mitilineos, τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στην χώρα, κατόπιν συμφωνίας με την Qatar Gas.
Ο συντριπτικός όγκος εισαγωγών LNG στην Ελλάδα προέρχεται από τις ΗΠΑ και έφθασε στις 8,02 TWh, αντιπροσωπεύοντας το 64,99% των συνολικών εισαγωγών της χώρας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.