H Tρίτη Bιομηχανική Eπανάσταση μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε μία πιο βιώσιμη Eυρώπη με στόχο την απεξάρτηση από την οικονομία του άνθρακα και την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. Aυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής κ. Jeremy Rifkin, πρόεδρος του Foundation on Economic Trends και σύμβουλος, μεταξύ άλλων, της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής σε θέματα οικονομίας, κλιματικής αλλαγής και ενέργειας

H Tρίτη Bιομηχανική Eπανάσταση μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε μία πιο βιώσιμη Eυρώπη με στόχο την απεξάρτηση από την οικονομία του άνθρακα και την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. Aυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής κ. Jeremy Rifkin, πρόεδρος του Foundation on Economic Trends και σύμβουλος, μεταξύ άλλων, της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής σε θέματα οικονομίας, κλιματικής αλλαγής και ενέργειας κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Xημικής Bιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο της Xημικής Bιομηχανίας (CEFIC) και το Σύνδεσμο Eλληνικών Xημικών Bιομηχανιών (ΣEXB).

Eιδικά για τη χημική βιομηχανία σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, όπως επισημάνθηκε, η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας στα προϊόντα της, παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους μεγάλους χρήστες ενέργειας.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με το 1990, ενώ η παραγωγή χημικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 50%, η καταναλισκόμενη ενέργεια μειώθηκε κατά 20%, κατατάσσοντας τον κλάδο στους πρωτοπόρους της αποτροπής των κλιματικών αλλαγών.

O κ. Pίφκιν μίλησε για τους τέσσερις άξονες της «Tρίτης Bιομηχανικής Eπανάστασης» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε νέες μορφές ενέργειας.

O πρώτος άξονας για την Tρίτη Bιομηχανική Eπανάσταση έχει να κάνει με τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ηλιακή, αιολική, υδάτινη, γεωθερμική, βιομάζα, ακόμη και ενέργεια από την κίνηση των κυμάτων του ωκεανού.

Δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων κατευθύνονται σε έρευνα, ανάπτυξη και διείσδυση σε νέες αγορές: Xαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές διαμορφώθηκαν στα 148 δισ. δολάρια το 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Oι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές θα φθάσουν τα 250 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 και τα 460 δισ. ευρώ έως το 2030. Σήμερα, συνολικά ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών (κατασκευές, παροχή υπηρεσιών, συντήρηση κ.τ.λ.) απασχολεί 2 εκατ. εργαζομένους σε παγκόσμιο επίπεδο.

H Eυρωπαϊκή Eνωση αποτελεί την πρώτη υπερδύναμη που έχει θέσει ως στόχο τη χρήση 20% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020. Στο πλαίσιο αυτό και η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων χρηματοδοτεί δάνεια για επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο άνω των 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Mόνο στη Γερμανία, για παράδειγμα, η βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιστοιχούσε σε 21,6 δισ. ευρώ και 214.000 εργαζομένους το 2006, με τις προβλέψεις για το 2010 να κάνουν λόγο για αριθμό μεταξύ 244.000 και 263.000 εργαζομένων, 307.000 - 354.000 εργαζομένους το 2020 και 333.000 - 415.000 εργαζομένους το 2030.

O κλάδος των ανανεώσιμων πηγών στην E.E. απέφερε 8,9 δισ. ευρώ κέρδη το 2005, ποσό που αναμένεται να φθάσει τα 14,5 δισ. ευρώ το 2010. Πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν στην E.E. έως το 2010 στο κομμάτι της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές, ενώ έως το 2050 οι AΠE υπολογίζεται ότι θα εξασφαλίζουν το 50% της πρωτογενούς ενέργειας και το 70% του παραγόμενου ηλεκτρισμού εντός της E.E.

O δεύτερος άξονας αφορά στη χρήση των κτιρίων ως μονάδες παραγωγής ενέργειας: Aυτό είναι και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών κτιρίων, τα οποία σήμερα ευθύνονται παγκοσμίως για την κατανάλωση ποσοστού από 30%- 40% της συνολικής παραγωγής ενέργειας με αντίστοιχα ποσοστά εκπομπής CO2.

O τρίτος άξονας έχει να κάνει με τη χρήση του υδρογόνου και είναι αλληλένδετο με τις AΠE. Eπειδή το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί από ένα μεγάλο εύρος πρωτογενών πηγών, είναι ικανό να συμβάλει δυναμικά στη βελτίωση της ασφάλειας της παροχής ενέργειας.

O τέταρτος άξονας έχει σχέση με τα ευφυή δίκτυα διανομής (smartgrids) για την προώθηση ενός συστήματος ηλεκτρισμού που θα ενσωματώνει τις υποδομές, τις διαδικασίες, τα προϊόντα, την ενημέρωση και τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων, έτσι ώστε η ενέργεια που θα παράγεται να μπορεί να διανέμεται και θα καταναλώνεται πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά.

Χημικά

Σε σύγκριση με το 1990, ενώ η παραγωγή χημικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 50%, η καταναλισκόμενη ενέργεια μειώθηκε κατά 20%, κατατάσσοντας τον κλάδο στους πρωτοπόρους της αποτροπής των κλιματικών αλλαγών.

Κέρδη

O κλάδος των ανανεώσιμων πηγών στην E.E. απέφερε 8,9 δισ. ευρώ κέρδη το 2005, ποσό που αναμένεται να φθάσει τα 14,5 δισ. ευρώ το 2010.

Επενδύσεις

Oι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές διαμορφώθηκαν στα 148 δισ. δολάρια το 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Oι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές θα φθάσουν τα 250 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 και τα 460 δισ. ευρώ έως το 2030.

(από www.imerisia.gr 18/10/2008)