Στην πασίγνωστη τηλεοπτική σειρά Game of thrones επτά ισχυροί οίκοι ευγενών, τα Επτά Βασίλεια, αγωνίζονται για την διεκδίκηση του Σιδηρούν Θρόνου Μέσα από ένα αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας, μηχανορραφιών και τακτικισμών, το κάθε Βασίλειο προσπαθεί να συνάψει συμμαχίες- καιροσκοπικές και εφήμερες τις περισσότερες φορές- προκειμένου να αποκτήσει όλο και μεγαλύτερο έλεγχο και επιρροή στην μεσαιωνική ήπειρο του Γούστερος με απώτερο σκοπό την κατάκτηση του Θρόνου . Σας θυμίζει κάτι η πλοκή αυτή της ιστορίας;

Στην πραγματικότητα που ζούμε, η παντοκρατορία της Δύσης για πρώτη φορά απειλείται σοβαρά από νέους παίκτες, που διεκδικούν κι αυτοί ένα σημαντικό κομμάτι της πίττας, προκαλώντας ακόμη και με αλλαγή συνόρων. Η Ρωσσία, η Κίνα, η Ινδία αλλά και η Τουρκία επιχειρούν να ξαναγράψουν την παγκόσμια ιστορία, διεκδικώντας μεγαλύτερο ρόλο και διευρυμένη επιρροή. Η Ρωσσία ετοιμάζεται να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσπαθώντας να αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη στην τελική ευθεία. Δεν έχει κρύψει τι θέλει. Επιθυμεί την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών: Ντονέτσκ. Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και την διασφάλιση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η Ουκρανία ως στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ.

Η Κίνα με αθόρυβες αλλά ουσιαστικές κινήσεις έχει καταφέρει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να εγκαθιδρύσει μαζί με την Ινδία την στροφή των χωρών του Κόλπου προς την Ασία, κάνοντας παράλληλα ανοίγματα και στις χώρες της Αφρικής. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η ομάς των BRICS (Ρωσσία, Κίνα, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βραζιλία, Αίγυπτος, Ιράν, Νότιος Αφρική και Αιθιοπία), που επιδιώκουν να γίνουν το αντίπαλον δέος των G7. Η Ινδία από την άλλη είναι η μόνη μεγάλη ανερχόμενη δύναμη που κρατά ισορροπημένες σχέσεις με Ανατολή και Δύση. Και δικαίως έχει μετατραπεί στο “μήλον της έριδος” μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, ενώ στα μέσα του 2023, η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα σε πληθυσμό, διεκδικώντας να της αρπάξει και τον θρόνο της ηγέτιδας δυνάμεως της Ασίας.

Η Τουρκία από την άλλη επωφελείται τα μέγιστα από αυτό το κενό εξουσίας που παρατηρείται στην Δύση. Ήταν ένας από τους ενορχηστρωτές της ταχύτατης καθαίρεσης του Άσσαντ από την εξουσία στην Συρία και φιλοδοξεί να έχει λόγο και φυσικά επιρροή στο νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί στην Συρία, διώχνοντας ταυτόχρονα τους Κούρδους από τις περιοχές που ελέγχουν στα βόρεια της χώρας. Τα κέρδη της Άγκυρας από την επιχείρηση αυτή, στην οποία συμμετείχαν και τουρκόφιλοι αντικαθεστωτικοί είναι μεγάλα. Κυρίως διότι έδειξε σε όλους ότι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να “ανακατέψει” την τράπουλα ενώ μπορεί να καταστεί κυρίαρχος στην ανατολική Μεσόγειο με μια συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας, ενταφιάζοντας τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα.

Υπενθύμισε όμως παράλληλα και τα νεοοθωνικά σχέδια του Ερντογάν, τα οποία δεν αρέσουν καθόλου στους επίσης ισχυρούς γείτονές του στην περιοχή, το Ισραήλ και τις Χώρες του Κόλπου. Και το ερώτημα είναι άραγε ποιός θα υπερισχύσει σε αυτή την άτυπη μάχη εξουσίας στην Μέση Ανατολή; Αλλά και γενικότερα αν οι νέοι αυτοί παίκτες θα καταφέρουν τελικά να διαρρήξουν το δυτικό μέτωπο που κυριαρχούσε επί δεκαετίες. Να θυμίσουμε πάντως ότι στα τελευταία επεισόδια του game of thrones, η πανίσχυρη βασίλισσα των Δράκων, Ντενέρις πέφτει θύμα της ίδιας της αλαζονίας της, της έλλειψης συνειδήσεως της. Και βρίσκει το τέλος από τα χέρια του πιο πιστού συμμάχου της. Τζον Σνόου Για να δούμε...

 

Διαβάστε ακόμα