Oι εντεινόμενοι φόβοι για το πιθανό εύρος της παγκόσμιας ύφεσης πυροδότησε, χθες, νέο κύμα αναταράξεων στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών παρέμειναν υπό καθεστώς έντονης πίεσης καθώς οι επενδυτές που αποστρέφονται την ανάληψη ρίσκου έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, ενώ το δολάριο και το γεν εξακολουθούν να επωφελούνται από την απομόχλευση (deleveraging), δηλαδή, τη μείωση του δανεισμού.Τα περιθώρια απόδοσης των πιστώσεων διευρύνθηκαν εκ νέου.

Oι εντεινόμενοι φόβοι για το πιθανό εύρος της παγκόσμιας ύφεσης πυροδότησε, χθες, νέο κύμα αναταράξεων στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών παρέμειναν υπό καθεστώς έντονης πίεσης καθώς οι επενδυτές που αποστρέφονται την ανάληψη ρίσκου έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, ενώ το δολάριο και το γεν εξακολουθούν να επωφελούνται από την απομόχλευση (deleveraging), δηλαδή, τη μείωση του δανεισμού.Τα περιθώρια απόδοσης των πιστώσεων διευρύνθηκαν εκ νέου.

«Η απομόχλευση, οι ρευστοποιήσεις και ο πιστωτικός κίνδυνος είναι όλα τους, σημαντικά για τα όσα συμβαίνουν επί του παρόντος, στις αγορές», δήλωσε ο Ντομινίκ Γουίλσον, ο επικεφαλής αναλυτής στην Goldman Sachs.
«Ωστόσο, πίσω από αυτό, κρύβεται μια συγχρονισμένη παγκόσμια επιβράδυνση και μια ύφεση των αναπτυγμένων οικονομιών, που είναι, ενδεχομένως, η χειρότερη από τη δεκαετία του ‘80», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αναδυόμενες αγορές ακολούθησαν πτωτική πορεία καθώς οι τιμές των μετοχών συνέχισαν να διολισθαίνουν, τα spreads των ομολόγων να διευρύνονται και το κόστος της διασφάλισης έναντι του ενδεχομένου κήρυξης χρεοστασίου, ανήλθε σε ανησυχητικά επίπεδα, σε ορισμένες χώρες.
«Μες τις τιμές των εμπορευμάτων να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και την ύφεση να επικρατεί στον βιομηχανοποιημένο κόσμο, οι προοπτικές για πολλές αναδυόμενες οικονομίες καθίστανται όλο και πιο δυσοίωνες», δήλωσε ο Τζον Χίγκινς, ο αναλυτής στην Capital Economics.
«Η αποστροφή ανάληψης ρίσκου, σε παγκόσμιο επίπεδο, ασκεί ισχυρές πιέσεις στις αγορές των αναδυόμενων χωρών, ιδίως εκείνων που εξαρτώνται κατά κόρον από τη διεθνή χρηματοδότηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων χρηματιστηρίων υποχώρησε κατά ακόμη 4,3% στις χθεσινές συναλλαγές, για να διαμορφωθεί σε νέο χαμηλό της τελευταίας τετραετίας. Τα spreads στις αγορές πιστώσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη διευρύνθηκαν κατακόρυφα. Ο δείκτης iTraxx Crossover αναρριχήθηκε πάνω από τις 800 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά στα χρονικά.
Εν τω μεταξύ, προέκυψαν περαιτέρω ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες παραδέχονται ότι είναι ανάγκη να μειωθούν εκ νέου τα επιτόκια, προκειμένου να μετριαστεί η οικονομική επιβράδυνση, καθώς Σουηδία και Νέα Ζηλανδία, μείωσαν το κόστος του χρήματος.

Ωστόσο, στις αγορές χρήματος, ανακόπηκε η διολίσθηση των διατραπεζικών επιτοκίων, τις τελευταίες ημέρες.
Το επιτόκιο Libor της μιας ημέρας για το δολάριο αυξήθηκε για πρώτη φορά το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ούτε τα στοιχεία για την οικονομία πρόσφεραν κάποια ανακούφιση στους επενδυτές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Οι πωλήσεις λιανικής στην Βρετανία μειώθηκαν κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο, δηλαδή, ποσοστό ελαφρώς πιο βελτιωμένο από τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών.

Ακόμη, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη μειώθηκαν, τον Αύγουστο, ενώ στις ΗΠΑ, οι αρχικές αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας παραμένουν αυξημένες και στην Ιαπωνία, τα στοιχεία για τις εξαγωγές οδήγησαν τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε ύφεση.
Αστάθεια επικράτησε στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές. Στο μέσον των συναλλαγών στην Νέα Υόρκη, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 1,4%.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός FTSE Eurofirst 300 υποχώρησε οριακά. Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,5%. Τέλος, στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κέρδισε ελαφρώς έδαφος, ενόψει της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

( από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" 24/10/2008)