Περί Δίκαιας Aποτίμησης

H δίκαια αποτίμηση (fair value) είναι μία απατηλή ιδέα. Ωστόσο, ορισμένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που καταρρέουν, υπερτιμημένα επί μακρόν, μπορεί τώρα να βρίσκονται σε ένα «δίκαιο» επίπεδο. Με το πέρασμα του χρόνου, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες τείνουν να ευθυγραμμιστούν με την ισοτιμία του νομίσματος σε εμπορικά σταθμισμένους όρους. Εάν ο πληθωρισμός κινείται με ταχύτερους ρυθμούς σε μία χώρα, το νόμισμά της θα πρέπει να υποτιμηθεί αποτυπώνοντας αυτήν την κατάσταση.
του John Authers
Σαβ, 25 Οκτωβρίου 2008 - 07:59

H δίκαια αποτίμηση (fair value) είναι μία απατηλή ιδέα. Ωστόσο, ορισμένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που καταρρέουν, υπερτιμημένα επί μακρόν, μπορεί τώρα να βρίσκονται σε ένα «δίκαιο» επίπεδο.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες τείνουν να ευθυγραμμιστούν με την ισοτιμία του νομίσματος σε εμπορικά σταθμισμένους όρους. Εάν ο πληθωρισμός κινείται με ταχύτερους ρυθμούς σε μία χώρα, το νόμισμά της θα πρέπει να υποτιμηθεί αποτυπώνοντας αυτήν την κατάσταση.

Οι ισοτιμίες σε εμπορικά σταθμισμένους όρους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον εξεταζόμενο χρονικό ορίζοντα, αλλά για μεγάλες περιόδους το βραζιλιάνικο ρεάλ και το μεξικανικό πέσο- και τα δύο έχουν υποχωρήσει πάνω από 40% έναντι του δολαρίου μέσα σε λίγες εβδομάδες- εμφανίζονται να είναι δίκαια αποτιμημένα, ενώ το κορεατικό γουόν έχει υποτιμηθεί.

Η εικόνα της ανατολικής Ευρώπης είναι πιο ανησυχητική. Η ιστορία αυτών των νομισμάτων είναι μικρή.
Ωστόσο, εάν λάβουμε το έτος της κρίσης 1998, ως σημείο έναρξης, η τουρκική λίρα, το ουγγρικό φιορίνι και το πολωνέζικο ζλότι, φαίνονται υπερτιμημένα, σύμφωνα με τον Τιμ Λι, της pi Economics, ακόμη και μετά την πτώση τους, τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι πτώσεις έχουν επιδεινωθεί από τις πωλήσεις τοπικού νομίσματος που πραγματοποιούν οι εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες χρειάζεται να αγοράσουν επειγόντως δολάρια.

Ενα ακόμη πρόβλημα είναι η μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού των χωρών. Τα ομόλογα της Αργεντινής και της Ουκρανίας, στις οποίες εστιάζονται οι ανησυχίες προς το παρόν, διαπραγματεύονται στις 25 και 19 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, πάνω από τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, σύμφωνα με την JP Morgan.
Τα ομόλογα της Βραζιλίας και της Ρωσίας διαπραγματεύονται με spread πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες. Σ’ αυτά τα επίπεδα, υπάρχει ρίσκο για κύμα εθνικών χρεοστασίων στις αναδυόμενες αγορές, και χρεοκοπιών επιχειρήσεων.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και εάν έχει επιτευχθεί δίκαιη αποτίμηση. Ενας τίτλος αξίζει όσα καταβάλει κάποιος για να τον αποκτήσει. Οταν πολλοί έχουν δανειστεί πάρα πολλά, και είναι απορροφημένοι κυρίως στο να αποπληρώσουν τα χρέη τους, οι τιμές μπορεί κάλλιστα να πέσουν κάτω από την δίκαιη αποτίμηση για κάποιο διάστημα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" 24/10/2008)