Προώθησις της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Κάρτας»

Την προώθηση του προγράμματος της «Γαλάζιας Κάρτας» γρήγορων ταχυτήτων απεφάσισαν χθες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να ανταγωνισθή την Πράσινη Κάρτα των Ηνωμένων Πολιτειών, προσελκύοντας εργαζομένους υψηλής εξειδικεύσεως από αναπτυσσόμενες χώρες.
Energia.gr
Δευ, 27 Οκτωβρίου 2008 - 14:25

Την προώθηση του προγράμματος της «Γαλάζιας Κάρτας» γρήγορων ταχυτήτων απεφάσισαν χθες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να ανταγωνισθή την Πράσινη Κάρτα των Ηνωμένων Πολιτειών, προσελκύοντας εργαζομένους υψηλής εξειδικεύσεως από αναπτυσσόμενες χώρες.

Είναι γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται όλο και περισσότερους εργαζόμενους με εξειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να καλύψουν τα κενά στην αγορά εργασίας. Έτσι η Γαλάζια Κάρτα σκοπεύει να αποτελέση το αντίπαλο δέος της Πράσινης Κάρτας σε μια περίοδο που η ΕΕ αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Η μέση ηλικία ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως είναι σήμερα 39. Το 2050, θα είναι 49, ενώ οι ογδοντάχρονοι θα αποτελούν το 11,4% του πληθυσμού της Ευρώπης. Παραλλήλως, έλλειψις παρατηρείται και στις θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού, για αυτό θεωρείται σημαντική η είσοδος αλλοδαπών με σχετικές γνώσεις στην ΕΕ.

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι υψηλής εξειδικεύσεως αποτελούν το 1,7% των αλλοδαπών εργαζομένων στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 9,9% στην Αυστραλία, το 7,3% στον Καναδά και το 3,2% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ. Πάντως οι αναλυτές θεωρούν ότι το σχέδιο της «Γαλάζιας Κάρτας» δεν θα είναι αρκετό για να προσελκύση το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζεται η ΕΕ και να ανταγωνισθή την αμερικανική Πράσινη Κάρτα, γιατί προσφέρει πρόσβαση μόνο σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και όχι ελεύθερη μετακίνηση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, μετά από 18 μήνες εργασίας σε ένα ευρωπαϊκό κράτος με την Γαλάζια Κάρτα, ένας μετανάστης θα μπορεί να μετακινηθή με την οικογένειά του σε ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, όπου όμως θα πρέπει να κάνη αίτηση για νέα Γαλάζια Κάρτα μέσα σε ένα μήνα από την άφιξή του. Αυτός ο όρος έχει επιβληθή από κράτη όπως η Γερμανία, που επιθυμούν να διατηρήσουν την εθνική κυριαρχία στην αγορά εργασίας τους.

Άλλα βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος είναι ότι η Γαλάζια Κάρτα θα διευκολύνη τους υποψηφίους να εξασφαλίσουν ταχύτερα άδειες εργασίας, θα είναι πιο εύκολο να τους ακολουθήσουν οι οικογένειές τους, να εξασφαλίσουν στέγη σε κρατικά οικήματα και να αποκτήσουν καθεστώς μακροπρόθεσμης παραμονής.

Σημειωτέον ότι για να δικαιούται Γαλάζια Κάρτα, ένας αλλοδαπός πρέπει να έχη προσφορά για εργασία με ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές τουλάχιστον 1,5 φορά πάνω από το μέσο μισθό στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό κράτος -ποσοστό που πέφτει στο 1,2 στις περιοχές με μεγαλύτερα κενά στην αγορά εργασίας. Θα πρέπει επίσης να έχη πανεπιστημιακό πτυχίο ή τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία συγκρίσιμου επιπέδου.

Σημαντική είναι και η πρόβλεψις κατά την οποία οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την έκδοση Γαλάζιας Κάρτας, επικαλούμενες προβλήματα στην αγορά εργασίας ή υπέρβαση των εθνικών ποσοστών ξένων εργαζομένων. Κάθε ευρωπαϊκό κράτος θα αποφασίση την διάρκεια ισχύος της Γαλάζιας Κάρτας, η οποία όμως δεν θα υπερβαίνη τα τέσσερα χρόνια, και θα παραμένη σε ισχύ για τουλάχιστον τρεις μήνες, εάν ο μετανάστης χάση την δουλειά του.

Το πρόγραμμα θα τεθη σε εφαρμογή μέσα σε 30 μήνες από την στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα το προσυπογράψουν, κάτι που αναμένεται να γίνη μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 23/10/2008)