Το θέμα του διήμερου συμποσίου στο ιστορικό κτίριο του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, ήταν η παρουσίαση και συζήτηση του πλαισίου και των παραμέτρων για την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας και επιχειρηματικού σχεδίου που αφορά στο πρώτο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής, στο τμήμα Κόρινθος-Τρίπολη. Η συντονίστρια του έργου Ειρήνη Φρεζάδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕΤ παρουσίασε το ιστορικό της ελληνο-ελβετικής πρωτοβουλίας που βασίζεται στο επιτυχημένο παράδειγμα των γραμμών Albula και Bernina Lines της Rhaetian Railways.
Ο ομότιμος καθηγητής ΕΤΗ Ζυρίχης Bernd Scholl παρουσίασε, ξεκινώντας την ομιλία του στα ελληνικά, την κοινή πρότασή του με τον Ελβετό εμπειρογνώμονα Hans Peter Vetsch με τους βασικούς πυλώνες για μια ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας και επιχειρηματικό σχέδιο, στα οποία προβλέπεται διαγωνιστική διαδικασία με 3 ομάδες με στόχο την ασφαλή διεξαγωγή συμπερασμάτων.
Φωτό 1: Ο Ελβετός Πρέσβης Stefan Estermann, η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά και η συντονίστρια του έργου και Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕΤ Ειρήνη Φρεζάδου.
Φωτό 2: από αριστερά, ο καθηγητής ΕΤΗ Ζυρίχης Bernd Scholl, ο καθηγητής ΕΜΠ Γιώργος Χατζηστέλιος, η Noelle Meier, εκπρόσωπος SwissRail, o Γιώργος Αναγνωστόπουλος, φοιτητής ΕΜΠ, ο Ελβετός Πρέσβης Stefan Estermann, ο καθηγητής Παν/μίου Πατρών Βασίλης Παππάς, ο καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος και η συντονίστρια του έργου και Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕΤ Ειρήνη Φρεζάδου.
Φωτό 3: σε πρώτο πλάνο, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Φιχτίων που υποδέχθηκαν τους συνέδρους φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα της Πρωτοβουλίας «για να ξανασφυρίξει το Τραίνο στην Πελοπόννησο».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Ορφανός, ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης δήλωσαν την υποστήριξή τους και δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της μελέτης σκοπιμότητας και του επιχειρηματικού σχεδίου όπως αυτό προτάθηκε.
Ο Πρέσβης της Ελβετίας κος Stefan Estermann, επεσήμανε τη σημασία της μοναδικής τουριστικής εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει το Τραίνο του Τρικούπη και ζήτησε από τους φορείς να συμβάλλουν στο ξύπνημα της «Ωραίας Κοιμωμένης».
Η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά αναφέρθηκε στην μακρά ελβετική παράδοση φιλελληνισμού από την εποχή του Εϋνάρδου και των Ελβετών πολιτών. Επεσήμανε ότι είναι οικονομικά αδόκιμο να παραμένει σε εγκατάλειψη μία υφιστάμενη εθνική υποδομή των γραμμών του τρένου, την αξία της οποίας αποτίμησε ο καθηγητής Bernd Scholl σε περίπου 2 δις ευρώ. Πρότεινε την πιθανότητα συγχρηματοδότησης της μελέτης μέσω crowdfunding στην Πελοπόννησο, πρόταση που χαιρέτισαν όλοι οι φορείς και τα σωματεία της Πελοποννήσου.
Ο καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος, εκ μέρους του ΕΜΠ δήλωσε την θέληση συνεργασίας για το έργο. Η δημοσιογράφος Ματρώνη Δικαιάκου συντόνισε μια ιδιαίτερα ζωντανή και παραγωγική συζήτηση με Δημάρχους, πολίτες και εκπροσώπους φορέων από την Τρίπολη, Καλαμάτα, Πάτρα, Μεσσήνη και άλλες πόλεις και οικισμούς της Πελοποννήσου, όπως ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος και η Γ.Γ. Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτα Κουράκλη.
Η έκθεση φωτογραφίας “Voies Silencieuses” του Ελβετού φωτογράφου Charles Weber, την οποία απόλαυσαν οι σύνεδροι στα διαλείμματα των εργασιών, ήταν χορηγία της Ελβετικής Πρεσβείας και η επιμέλεια της έκθεσης του Fichti Art Festival.
Οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Φιχτίων υποδέχθηκαν τους συνέδρους φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα της Πρωτοβουλίας μας «για να ξανασφυρίξει το Τραίνο στην Πελοπόννησο» και υπενθύμισαν σε όλους μας με την συγκινητική παρουσία τους, ότι αυτός ο αγώνας δίνεται για να διασφαλισθεί το δικαίωμα της νέας γενιάς στην πολιτιστική της κληρονομιά και σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Ραντεβού το 2025 για το τρίτο βήμα της πρωτοβουλίας μας, «μέχρι να ξανασφυρίξει το τρένο στην Πελοπόννησο!»