Σε εξαγορές ενδεχομένως να στρέψει το ενδιαφέρον της η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στην Ευρώπη, BP Plc, ενώ σκοπεύει να αυξήσει και τα μελλοντικά της μερίσματα, μετά την εκτίναξη των κερδών της κατά 83% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σε εξαγορές ενδεχομένως να στρέψει το ενδιαφέρον της η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στην Ευρώπη, BP Plc, ενώ σκοπεύει να αυξήσει και τα μελλοντικά της μερίσματα, μετά την εκτίναξη των κερδών της κατά 83% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ειδικότερα, οι υψηλότερες τιμές του αργού και του φυσικού αερίου ώθησαν τα καθαρά κέρδη της BP στα 8,05 δισ. δολάρια ή 42,56 σεντς ανά μετοχή, από 4,41 δισ. δολάρια ή 23,07 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων και των μεταβολών στα αποθέματα, τα κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο. Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 44% στα 104,6 δισ. δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τόνι Χέιγουορντ δήλωσε χθες ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση πιθανόν «να δημιουργήσει ευκαιρίες για εμάς, τις οποίες θα εξετάζουμε πολύ καλά». Αν και οι τιμές του πετρελαίου πιθανόν να συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, η BP θα είναι σε θέση «να αντιμετωπίσει αυτή την αστάθεια», συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε πως αυξάνει το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 29%.

Οι μετοχές του βρετανικού ομίλου υποχώρησαν το τρίτο τρίμηνο κατά 20% –  εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου – έναντι πτώσης 22% που κατέγραψαν οι μετοχές της ανταγωνίστριάς Royal Dutch Shell.

Οι τιμές του αργού στα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκαν την ίδια περίοδο 57% υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν ενισχυμένες κατά 44%. Από τότε, η τιμή του αργού υποχώρησε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, λόγω της εξασθένησης της ζήτησης ενέργειας στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη εισαγωγό αργού στον κόσμο. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της BP, Μπάιρον Γκρόουτ, οι τιμές πετρελαίου θα είναι «εξαιρετικά χαμηλότερες» το τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία θα διατηρήσει τη μερισματική της πολιτική, ανεξάρτητα από τις τιμές του «μαύρου χρυσού», διευκρίνισε.

Η BP σχεδιάζει να καταβάλει τριμηνιαίο μέρισμα 14 σεντς ανά μετοχή τον Δεκέμβριο, έναντι 10,825 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. «Ο στόχος μας παραμένει αμετάβλητος – να αυξήσουμε το μέρισμα αυτό σταδιακά, σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις μας για τις μελλοντικές επιδόσεις της εταιρείας», υπογράμμισε ο Χέιγουορντ.