Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (*) που δεν διαψεύθησαν, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο (ΒΜ) επί τη βάσει των οποίων «η Αθήνα δεν θα υποδεχθεί το σύνολο των αρχαίων (Sic) που εκλάπησαν από τον (λόρδο) Έλγιν αλλά (θα επιστραφούν) εκείνα μόνον που αποκαθιστούν την ενότητα των Γλυπτών. Τ’ άλλα που δεν έχουν αυτή τη «συνάφεια» - για παράδειγμα η Καρυάτιδα που αφαιρέθηκε από το Ερέχθειο - θα παραμείνουν στο ΒΜ».
-Ωσάν το Ερέχθειο ή ο ναός της Απτέρου Νίκης να μην ανήκουν στον Παρθενώνα…
Για τα 75 μέτρα που λείπουν από τη Ζωφόρο μήκους 160 μ., απεργάζεται μία «υβριδική φόρμουλα» ούτως ώστε το μεν ΒΜ να μην «αποξενωθεί διαρκώς» των Γλυπτών, η δε Ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχθεί την «λογική του δανεισμού» των κλοπιμαίων που κατοχυρώνει το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Προφανώς οι Βρετανοί, που εξεπόνησαν την δόλια συμφωνία της Ζυρίχης και του Λονδίνου επί Μακαρίου δια την παροχή δήθεν ανεξαρτησίας στην Κύπρο, χωρίς όμως το δικαίωμα αυτοδιαθέσεως του Κυπριακού λαού (που απέκτησαν και οι Τεντωτοί της Αφρικής) και κατέστησαν την Τουρκία «εγγυήτρια δύναμη» με δικαίωμά εισβολής - όπερ κι έπραξε το 1974 - επιχειρούν και τώρα να μαγειρέψουν «τυρόπιτα δίχως τυρί» :Την περιστροφή των Γλυπτών που άρπαξε ο Έλγιν το 1806, αγόρασε ως κοινός κλεπταποδόχος το ΒΜ και κατοχύρωσε με νόμο το 1963 το Πάρλιαμεντ, ώστε να μην επιστραφούν ποτέ στους ιδιοκτήτες :Τον Αθηναϊκό λαό.
Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να πέσει στην παγίδα όχι ότι δεν την αντιλαμβάνεται αλλά διότι πολιτικώς τον συμφέρει. Θα εμφανισθεί ως εξασφαλίσας την εν μέρει επιστροφή των Γλυπτών - το τέλειο εχθρός του καλού- και τινές αγροίκοι των βορείων προαστίων θα απαλλαγούν από ένα βραχνά που διαταράσσει τον μεσημεριανό ύπνο.
Να δούμε όμως πώς οι Νεοδημοκράτες θα δεχθούν την «νέα επιτυχία» του Κυριάκου, μετά την ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά χωρίς το Ισραήλ ή τις 75 συμβάσεις …καλών προθέσεων με τη Σαουδική Αραβία! Θυμίζομε ότι όταν Κώστας Σημίτης επεχείρησε να θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στον αιφνιδιασθέντα πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνυ Μπλαίρ το 2003 και ότι θα ήθελε να γνωρίζει εάν θα συνεννοηθούν οι δύο κυβερνήσεις εν όψει των Ελληνικών εκλογών του Μαΐου, ο μεν εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Θ. Ρουσσόπουλος επεσήμανε ότι «είναι θλιβερό να χρησιμοποιείται ένα εθνικό θέμα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες», ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε υπουργός Πολιτισμού του Πασόκ , ζήτησε από τους Έλληνες «να χαιρετήσουν χωρίς μικροπολιτικά αντανακλαστικά, ότι το ζήτημα των Μαρμάρων (Sic) έτυχε συζητήσεως μεταξύ Σημίτη και Μπλαίρ.»
Το εισέτι εκκρεμές ζήτημα των Γλυπτών, πρώτος ο ποιητής Κ. Π. Καβάφης προέβαλε διεθνώς το 1891 με διακήρυξη (Αγγλιστί):«Give back the Elgin sculpture», γράψας ότι «τα Ελγίνεια είναι τεμάχια μνημείου που αποτελεί εθνικόν σύμβολον της Ελλάδος, το παλλάδιον του γενναίου Ελληνικού λαού και χώρος προσκυνήσεως δια την πολιτισμένη ανθρωπότητα». Δεν επιδέχεται τεμαχισμού ως ο πίνακας Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Λούβρο ούτε η στρεψοδικία που διαστρέφει την αλήθεια.
-Φέρτε τα Γλυπτά πίσω, μίστερ Στάρμερ! Αν εσείς αρνείστε, κάποιος άλλος πρωθυπουργός θα θέσει τον εγωισμό του υποκάτω της δικαιοσύνης και την γενναιότητα υπεράνω του συμφέροντος - για να παραφράσουμε ολίγον τον ανεπανάληπτο Αλεξανδρινό ποιητή(**),
(*) ΚΑΘΗΜΕΡΝΗ 12 Ιανουαρίου 2025.
(**) Κ. Π. Καβάφη ΤΑ ΠΕΖΑ 1882-1931, «Ίκαρος» 2003