Συζητώντας με τους δημοσιογράφους κκ. Γιάννη Φώσκολο και Αντώνη Κρητικό, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, ιδίως μετά τον τερματισμό της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να αγοράζουμε περισσότερο LNG για να καλύπτουμε τις ποσότητες που μας λείπουν μετά την εν λόγω διακοπή της ροής, με συνέπεια οι τιμές του φυσικού αερίου να κρατηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως π.χ. τις ΗΠΑ, οι οποίες, αυτή τη στιγμή, έχουν τιμές στο 1 / 4, σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, των ευρωπαϊκών. Ωστόσο, ο κ. Σταμπολής σημείωσε ότι, μετά τη διακοπή της ροής μέσω Ουκρανίας οι τιμές του φυσικού αερίου δεν έχουν ανέβει αλλά δείχνουνε μία αξιοθαύμαστη σταθερότητα.
Σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένουμε αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου για το 2025, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ σημείωσε, κατ’ αρχήν, ότι πρόκειται για στρατηγικό καύσιμο, και, άρα, θα επηρεάζει τις τιμές ηλεκτρισμού καθώς και πολλά άλλα πράγματα. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά είναι ήσυχη, δεδομένης της δύσκολης γεωπολιτικής κατάστασης, μετά τον τερματισμό των παραδόσεων ρωσικού αερίου από την Ουκρανία στις αρχές του χρόνου, ο οποίος είχε ως συνέπεια, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη να έχει μείνει μόνο με ένα αγωγό ρωσικού αερίου.
Απ’ την άλλη πλευρά, όπως επισήμανε ο κ. Σταμπολής, έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα στο LNG. «Με αυτές τις εξελίξεις και με το κρύο το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη – το οποίο, αν και δεν είναι πολύ, είναι αυτό που έχει ένας κανονικός χειμώνας και όχι ο χειμώνας που χαμε πέρσι και πρόπερσι – με αυξημένη ζήτηση, θα περίμενε κάποιος ότι οι τιμές θα είχαν ανέβει. Ωστόσο, δεν έχουν ανέβει αλλά δείχνουνε μία αξιοθαύμαστη σταθερότητα. Άρα, οι προοπτικές, σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές αυτή την εποχή, είναι ότι οι τιμές αυτές θα ισχύσουν με μικρές αυξομειώσεις το πρώτο εξάμηνο του 2025», όπως διευκρίνισε.
Στη συνέχεια, όπως επισημάνθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής, η αύξηση στην χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα (μπλε γραμμή στα παρακάτω γραφήματα) είναι της τάξεως του 123% τον Ιανουάριο του 2025, σε σχέση με το 2020, δηλαδή πριν την ενεργειακή κρίση. Αντίστοιχη πορεία υπάρχει στις τιμές της Ευρώπης και, συγκεκριμένα, στις τιμές της Γερμανίας (κίτρινη γραμμή στα παρακάτω γραφήματα) και της Ισπανίας (κόκκινη γραμμή στα παρακάτω γραφήματα) που είναι περίπου αντίστοιχη με αυτήν των τιμών στη χώρα μας. Ωστόσο, τα επίπεδα των τιμών χονδρικής στη χώρα μας είναι πιο υψηλά από όλες σχεδόν τις χώρες στην Ευρώπη, γιατί έχουν ξεκινήσει και από υψηλά επίπεδα.
Η πορεία των τιμών χονδρικής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα (01/2018-01/2025):
Η πορεία των τιμών χονδρικής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γερμανία και ΕΕ (01/2018-01/2025):
(πηγή: OPEN TV)
Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, σχολιάζοντας τις παραπάνω διαχρονικές τάσεις στις τιμές της χονδρικής αγοράς του ηλεκτρισμού την τελευταία 7ετία, τόνισε ότι σήμερα υπάρχει μία καθοδική τάση, η οποία είναι ξεκάθαρη, παρά την αναζωπύρωση που υπήρξε το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση έκανε τα απαραίτητα διαβήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο – με τελευταίο την νέα επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα - και αυτή τη στιγμή οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι και αυτές σε ελεγχόμενη φάση. Μάλιστα, απόδειξη του ότι οι τιμές είναι σε αποκλιμάκωση αποτελούν οι επιδοτήσεις του ΥΠΕΝ, οι οποίες για τον Ιανουάριο είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πριν.
Όσον αφορά το ότι η διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου συνεπάγεται ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να αγοράζουμε περισσότερο LNG για να καλύπτουμε τις ποσότητες που μας λείπουν, ο κ. Σταμπολής τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή, για τις τιμές και για την καθημερινότητα των πολιτών, σημαίνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα κρατηθούν στα ακριβά επίπεδα που είναι σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα επίπεδα αυτά είναι ακριβά σε σχέση με το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς, αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τιμές στο 1 / 4, σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, απ’ ό, τι έχει η Ευρώπη. Άρα, έχουμε τετραπλάσιες τιμές από τις ΗΠΑ, όμως, όπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν περαιτέρω. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχει ανταγωνισμός ενώ υπάρχει και το πολύ θετικό στοιχείο ότι αυξάνεται η παραγωγή του LNG και, μάλιστα, πολύ περισσότερο από ό, τι είχε προβλεφθεί. Ήδη, τους τελευταίους δύο μήνες είχαμε τρεις καινούργιες μονάδες - δύο στην Αμερική και μία στην Αυστραλία που μπαίνουν σε λειτουργία - ενώ θα μπει σε λειτουργία και η μονάδα LNG Canada, στον Καναδά, πολύ σύντομα.