Την επανέναρξη συνομιλιών με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής και οικονομικής συμφωνίας συνεργασίας σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη σύνοδο της 14ης Νοεμβρίου, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Το «καρφί» της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Γεωργία, τον περασμένο Αύγουστο, οδήγησε σε κατάσταση «αναμονής» τις διμερείς συνομιλίες.

Την επανέναρξη συνομιλιών με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής και οικονομικής συμφωνίας συνεργασίας σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη σύνοδο της 14ης Νοεμβρίου, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Το «καρφί» της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Γεωργία, τον περασμένο Αύγουστο, οδήγησε σε κατάσταση «αναμονής» τις διμερείς συνομιλίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπερνάρ Κουσνέρ, «οι συνομιλίες συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας δεν διακόπηκαν ποτέ, απλά καθυστέρησαν» και τώρα θα επαναληφθούν στη σύνοδο της 14ης Νοεμβρίου στη Νίκαια. Ωστόσο, κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν παρεμβάσεις για καθυστέρηση της επανέναρξης των συνομιλιών, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να συμμορφωθεί πλήρως με την ειρηνευτική συμφωνία που επετεύχθη μετά από παρέμβαση της Ε.Ε.

Η ισχύουσα από δεκαετίας συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπεγράφη το 1997, ανανεώθηκε αυτόματα εν μέσω των καθυστερήσεων για την επίτευξη μιας νέας, αλλά στην πραγματικότητα, η παλιά συμφωνία έχει εν πολλοίς χάσει τη συνάφειά της εξαιτίας του ενεργειακού πλούτου της Ρωσίας και της όλο και περισσότερο δυναμικής εξωτερικής πολιτικής της.

Η Ε.Ε. ασκούσε πιέσεις στη Ρωσία να αποδεχθεί τους όρους της στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, της ασφάλειας και των δικαιωμάτων, αλλά η Μόσχα αντιστεκόταν σθεναρά.

Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων θα καθοριστεί στη σύνοδο της Νίκαιας, «εκτός και αν προκύψουν απόβλεπτες εξελίξεις».

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει απολύτως εκπληρώσει τη δέσμευσή της για απόσυρση των δυνάμεών της από τις περιοχές γύρω από τις αποσχισθείσες επαρχίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Μάλιστα η Ε.Ε. έχει αναπτύξει παρατηρητές της στις περιοχές αυτές μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Ωστόσο, η Γεωργία κατηγορεί το Κρεμλίνο για ασυνέπεια στην τήρηση των δεσμεύσεών του, αφού δεν απέσυρε τις δυνάμεις του από περιοχές οι οποίες βρίσκονταν υπό γεωργιανό έλεγχο πριν από την επέμβαση του Αυγούστου. Προσθέτει επίσης ότι η Ρωσία παραβίασε έτι περαιτέρω την ειρηνευτική συμφωνία, αναπτύσσοντας 3.800 άνδρες σε κάθε αποσχισθείσα περιοχή.

Ο ίδιος ο Μπερνάρ Κουσνέρ ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ο πόλεμος στη Γεωργία προκάλεσε μια «κολοσσιαία κρίση» στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε.

(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 29/10/2008)