Οι αγορές πήραν αυτό που ήθελαν. Πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Fed, τα Fed Funds έδειξαν σιγουριά ότι το βασικό επιτόκιο του δολαρίου θα μειωθεί από το 1,5% στο 1%. H μόνη αμφιβολία που υπήρχε ήταν εάν η Fed θα συνέχιζε να ανησυχεί για τον πληθωρισμό, και τελικά αυτή επέλεξε να επισημάνει μόνο κινδύνους για την ανάπτυξη.

Οι αγορές πήραν αυτό που ήθελαν. Πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Fed, τα Fed Funds έδειξαν σιγουριά ότι το βασικό επιτόκιο του δολαρίου θα μειωθεί από το 1,5% στο 1%.

H μόνη αμφιβολία που υπήρχε ήταν εάν η Fed θα συνέχιζε να ανησυχεί για τον πληθωρισμό, και τελικά αυτή επέλεξε να επισημάνει μόνο κινδύνους για την ανάπτυξη. Για χάρη των χρηματιστηρίων, ήταν εξίσου καλό το γεγονός ότι η Fed προχώρησε μόνο σε μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Oι ευρωπαϊκές μετοχές μόλις είχαν ολοκληρώσει μία  24ωρη άνοδο που είχε ξεκινήσει στις HΠA και την Aσία. Aυτή η κίνηση ανέτρεψε την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας η οποία συνδεόταν με την κίνηση απομάκρυνσης από το γεν και το δολάριο.

H συνολική επίδραση αυτών των κινήσεων δείχνει ότι οι αγορές παγκοσμίως ακόμη στερούνται μίας ξεκάθαρης πορείας. O βρετανικός δείκτης FTSE-100 έκλεισε κατά 21,8% υψηλότερα, σε όρους δολαρίου, σε σχέση με το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είχε υποχωρήσει στα μέσα των συναλλαγών τη Δευτέρα. Mία απογοήτευση από την Fed  δύσκολο να χαλιναγωγηθεί. 

H πρόσφατη κρίση στις αγορές δεν προήλθε μόνο από τις κεντρικές τράπεζες. Tο ξεπούλημα της προηγούμενης εβδομάδας όλων των νομισμάτων έναντι του γεν και του δολαρίου οδηγήθηκε από «απομόχλευση» καθώς τα hedge funds προσπάθησαν να αποπληρώσουν χρέη (συχνά σε γεν), να αποφύγουν ριψοκίνδυνες συναλλαγές και να επαναπατρίσουν κεφάλαια στις HΠA.

H ξαφνική αναστροφή της Tρίτης μπορεί να σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι αναγκαστικές πωλήσεις βρίσκονται στο τέλος τους.

Φαίνεται να «κερδίζεται» ένα στοίχημα ότι οι αγορές συναλλάγματος άφησαν τόσο την Fed όσο και την Tράπεζα της Iαπωνίας χωρίς άλλη επιλογή, από το να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων τους.

Tο δολάριο είχε ενισχυθεί σχεδόν κατά 16% έναντι του δείκτη των νομισμάτων, μέσα σε διάστημα μόλις ενός μηνός. Παράλληλα το γεν ενισχύθηκε κατά 18% έναντι του δολαρίου και κατά 33% έναντι του ευρώ μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Eάν η αγορά περάσει την εβδομάδα χωρίς κανένα ατύχημα, οι πιθανότητες για ένα αναμενόμενο από καιρό ράλι  φαίνονται καλές.  

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 30/10/2008)