Στις 50 τεραβατώρες (ΤWh) ετησίως υπολογίζονται οι απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Eνωση από τις ηλεκτρικές συσκευές που παραμένουν σε κατάσταση αναμονής και αντιστοιχεί σε εκπομπές 20 Mt CO2 ετησίως, ποσό που υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στην ηλεκτρική κατανάλωση της Πορτογαλίας.

Στις 50 τεραβατώρες (ΤWh) ετησίως υπολογίζονται οι απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Eνωση από τις ηλεκτρικές συσκευές που παραμένουν σε κατάσταση αναμονής και αντιστοιχεί σε εκπομπές 20 Mt CO2 ετησίως, ποσό που υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στην ηλεκτρική κατανάλωση της Πορτογαλίας. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα ενέργειας Andris Piebalgs, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Αρναουτάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Piebalgs, η τεχνική περιβαλλοντική και οικονομική προπαρασκευαστική μελέτη για έναν οικολογικό σχεδιασμό της κατάστασης αναμονής και κλεισίματος δίνει τεχνικές λύσεις. Οι λύσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε αισθητή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και σε μείωση του κόστους αγοράς και λειτουργίας για τον καταναλωτή και τον χρήστη.

Το σχέδιο κανονισμού για την κατάσταση αναμονής και κλεισίματος (εφαρμογή της Οδηγίας οικολογικού σχεδιασμού 2005/32/ΕΚ) εγκρίθηκε από τα κράτη - μέλη στις 7 Ιουλίου 2008 και ορίζει τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας. Με βάση το σχέδιο αυτό –τονίζει ο κ. Piebalgs– αναμένεται να εξοικονομηθεί σχεδόν το 75% της κατανάλωσης ηλεκτρικού από τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής το 2020 και να μειωθούν οι εκπομπές CΟ2 περίπου κατά 14 Mt ετησίως.

(Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 30/10/2008)