Ενταση των χρηματοδοτήσεων και χαλάρωση των περιορισμών είναι η συνταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως παρουσιάσθηκε χθες στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρό της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν όψει και των σημαντικών συναντήσεων της ερχόμενης εβδομάδας που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με τη συνάντηση των ηγετών των «27» της Eνωσης στις Βρυξέλλες.

Ενταση των χρηματοδοτήσεων και χαλάρωση των περιορισμών είναι η συνταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως παρουσιάσθηκε χθες στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρό της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν όψει και των σημαντικών συναντήσεων της ερχόμενης εβδομάδας που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με τη συνάντηση των ηγετών των «27» της Eνωσης στις Βρυξέλλες.

Βασική λογική του σχεδίου, που θα αποκτήσει ολοκληρωμένη μορφή στις 26 Νοεμβρίου και θα λάβει την τελική έγκριση των κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, είναι η οικονομική διευκόλυνση κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Τούτο παράλληλα με την ελάφρυνση των υφιστάμενων περιορισμών, όπως είναι οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων ή συγχωνεύσεων και εξαγορών και, κυρίως το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ειδικά για το Σύμφωνο η συνταγή είναι πια σαφής: οι υπερβάσεις του ορίου του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα επιτρέπονται και (ημι)επισήμως αρκεί αφενός να είναι σχετικά μικρές, κάποια δέκατα της μονάδας, αφετέρου να μπορούν να αιτιολογηθούν ως προσωρινό προϊόν εκτάκτων δαπανών λόγω κρίσης.

Στόχος είναι να αντέξουν όχι τόσο οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών, αλλά το ίδιο το Σύμφωνο και μαζί του η αξιοπιστία του ευρώ, τις αναμενόμενες τεράστιες δαπάνες αντιμετώπισης της κρίσης.

Για δε τις δαπάνες αυτές, το σχέδιο της Επιτροπής έχει ως αφετηρία τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, αφενός με ρευστό υπό τη μορφή επιδοτήσεων για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, αφετέρου με επαναφορά του θέματος της «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων και μεταφορά του κοινωνικού κόστους στο κράτος, διά της λεγόμενης «ευελισφάλειας». Η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει πάντως ότι αυτό θα οδηγήσει σε «ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις» στην αγορά εργασίας και κυρίως όσους βρίσκονται ήδη «στο κατώτερο άκρο» της αγοράς εργασίας…

Αναμόρφωση προγραμμάτων

Eτσι προτείνει την αναμόρφωση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (για την Ελλάδα προβλέπονται περίπου 6 δισ. ευρώ) για την επιδότηση θέσεων εργασίας για τους απολυόμενους, σε συνδυασμό με αύξηση των πενιχρών σήμερα (500 εκατ. ευρώ ετησίως για όλη την Ε.Ε.) πόρων του «Ταμείου αντιμετώπισης της Παγκοσμιοποίησης».

Στο σκέλος της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μοχλός είναι σε πρώτη φάση το κονδύλι των 30 δισ. που έχει ήδη εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα πρέπει να διατεθεί «επειγόντως» στις επιχειρήσεις. Η ίδια δε η Τράπεζα θα πρέπει να επιταχύνει την ήδη προβλεπόμενη για το 2010 αύξηση του κεφαλαίου της ώστε να αυξήσει με τη σειρά της το ταχύτερο τα δάνεια που παρέχει.

Δάνεια και χρηματοδοτήσεις που σε μεγάλο βαθμό προβλέπεται να λάβουν τη μορφή της ενίσχυσης της ανάπτυξης οικολογικών τεχνολογικών εφαρμογών, μαζί με την υιοθέτηση φορολογικών μέτρων ενθάρρυνσης της χρήσης τους από τους καταναλωτές.

Ειδική μνεία γίνεται εδώ στην αυτοκινητοβιομηχανία και ως φαίνεται η Επιτροπή δείχνει διατεθειμένη να υιοθετήσει το αίτημα των επιχειρήσεων του χώρου για γενναία επιδότησή τους με στόχο την ανάπτυξη πιο οικολογικών μοντέλων. Οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, υπενθυμίζεται, έχουν ζητήσει περί τα 40 δισ. ευρώ.

 Σε κρατικό επίπεδο, οι Βρυξέλλες μιλούν για επιτάχυνση των εκταμιεύσεων από την περιφερειακή πολιτική (τα «Πακέτα» ή «Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης») που, για την περίοδο μέχρι το 2013 περιλαμβάνουν κονδύλια συνολικού ύψους 350 δισ. ευρώ, με στόχο την αντίστοιχη επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων που στηρίζουν τα κονδύλια αυτά. Με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων ζητεί την τόνωση των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα.

Τέλος, για τις οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης που έχουν ανάγκες εντελώς διαφορετικής κλίμακας και, επιπλέον δεν έχουν την ασπίδα προστασίας του ευρώ, η Επιτροπή πρότεινε χθες τον διπλασιασμό από 12 δισ. σε 25, του ταμείου που ήδη υπάρχει για τη δανειοδότηση κρατών-μελών που έχουν άμεση ανάγκη ενίσχυσης.

(από www.kathimerini.gr 30/10/2008)