συζήτηση που συντόνισε η Φαίη Χρυσοχόου, Δημοσιογράφος του ANT1 TV.
Σύμφωνα με τη Μαριάννα Ναθαναήλ, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στον ενεργειακό μετασχηματισμό, αποφασίζοντας να διαθέσει φέτος περίπου 95 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. “Είμαστε ο πλέον κατάλληλος χρηματοδότης για την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά, μέσα από τη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε ολόκληρη την χώρα” είπε η κυρία Ναθαναήλ.
Χαρακτήρισε το ταμείο απανθρακοποίησης ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ενεργειακή απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο, κάνοντας λόγο για ένα ποσό γύρω στο 1,6 δις ευρώ, που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα λειτουργήσει ως επιχορήγηση προς τις εταιρείες που θα υλοποιήσουν έργα στα νησιά, με την προϋπόθεση να τα ολοκληρώσουν έως το 2032. “Είμαστε σε θέση να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία” σχολίασε η κυρία Ναθαναήλ, προσθέτοντας ότι για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα υπάρχει ενδιαφέρον και από εταιρείες του εξωτερικού.
Από την πλευρά του ο Fulvio Capurso, Head of Sector - Private Investment, EU Commission, DG NEAR σημείωσε πως αυτή η νέα διεύθυνση της Κομισιόν θα δώσει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, κοιτάζοντας τόσο την εσωτερική αγορά όσο και τις στρατηγικές συμπράξεις. “Προσπαθούμε να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και να στηρίξουμε τις χώρες στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης” σχολίασε στη διαδικτυακή του παρέμβαση. Όπως είπε, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, με μείωση του επενδυτικού κινδύνου. “Θέλουμε να ακούσουμε τον ιδιωτικό τομέα για να βρούμε το κατάλληλο μίγμα εργαλείων. Η νέα διεύθυνση θα είναι ανοιχτή στις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα” προσέθεσε ο κ. Capurso.
Ο Παναγιώτης Λευθέρης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Στήριξης Εργασιών Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, ανέφερε πως το εγχείρημα της πράσινης μετάβασης πηγαίνει αρκετά καλά στην χώρα, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε και να συμβάλλουμε όλοι. “Τρία είναι τα πράγματα που πρέπει να πετύχουμε άμεσα: η μείωση του ενεργειακού κόστους, που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, η ενεργειακή αυτονομία της χώρας και η μείωση των ρύπων, γιατί οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσουν πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια” τόνισε ο κ. Λευθέρης. Σημείωσε πως το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας για έργα ΑΠΕ φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να προσαρμόζεται στις αλλαγές της αγοράς, παρέχοντας εργαλεία για πλήρη ευελιξία και ταχύτητα στην χρηματοδότηση, αλλά και για την αντιστάθμιση κινδύνων.
Ο Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, Head of Project Finance της Τράπεζας Πειραιώς, επισήμανε πως ο τομέας της ενέργειας και των ΑΠΕ αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από την τράπεζα. Σημείωσε πως η τράπεζα έχει χαμηλότερες αποδόσεις στις χρηματοδοτήσεις τέτοιων έργων, ενώ τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούμε και έργα με corporate PPAs. “”Στην Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζουμε τους εθνικούς στόχους για την πράσινη μετάβαση” τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, το οποίο χρηματοδοτεί κατ' αποκλειστικότητα η τράπεζα. Πρόκειται, όπως είπε, για τη μεγαλύτερη φυσική μπαταρία στην Ευρώπη.
Ο Μανώλης Καλαϊτζάκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, σημείωσε ότι μετά από προσπάθειες δύο ετών τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα Διμερών Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs). “Ουσιαστικά σε αυτή την πλατφόρμα συναντάται η προσφορά με τη ζήτηση. Πρόκειται για ένα ζωντανό οικοσύστημα που θέλουμε να αναπτύξουμε, ” είπε ο κ. Καλαϊτζάκης, εξηγώντας πως οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν την παραγωγή τους ή να αγοράσουν την ενέργεια που αναζητούν. Υπογράμμισε ότι η πλατφόρμα έχει ήδη υποδεχθεί τα πρώτα δέκα μέλη, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, αποκαλύπτοντας ότι στρατηγική του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η επέκταση του εγχειρήματος. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά και με τις τράπεζες. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση” συμπλήρωσε ο κ. Καλαϊτζάκης.
Το 14ο Athens Energy Summit που διοργανώνεται από την Tsomokos Communications και τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική και διαμορφώνει τον διάλογο για το ενεργειακό μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το Συνέδριο στηρίζουν:
Grand Sponsor: ΔΕΗ
Supporters: DELOITTE - ΔΕΠΑ - ECO HELLAS -ΕΝΑΟΝ - Εθνική Τράπεζα - Zepos & Yannopoulos
Content Partner : Greek Energy Forum
Με την υποστήριξη: IENE