κυμαινόμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως πράσινα, με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη επιλέξει τη σιγουριά του σταθερού τιμολογίου.
Η ανάγκη για σταθερές τιμές ρεύματος που ενισχύθηκε λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας των τιμών του καλοκαιριού ωθεί τους καταναλωτές στα μπλε τιμολόγιο σε μια τάση που ενισχύεται τους τελευταίους μήνες.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Business Daily ότι το ποσοστό των πελατών με μπλε τιμολόγια πιθανόν να αυξηθεί μέχρι το 20% του συνόλου της αγοράς μέχρι το τέλος του 2025, επισημαίνοντας ότι η αγορά δεν δείχνει να έχει τη δυνατότητα να παρέχει περισσότερα σταθερά προϊόντα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ζήτηση ή όχι.
«Ο ρυθμός με τον οποίο οι καταναλωτές θα εγκαταλείπουν τα πράσινα τιμολόγια θα εξαρτηθεί από την αστάθεια των τιμών που θα δούμε το καλοκαίρι. Αν επαναληφθούν οι περυσινές συνθήκες τότε θα πιάσουμε εύκολα το 20%», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Από εκεί και πέρα όμως η αγορά ίσως δυσκολευτεί να μπει στην επόμενη φάση ανάπτυξης και να προσφέρει σταθερές τιμές σε ακόμα περισσότερους χρήστες λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι -και κυρίως αυτοί που δεν ανήκουν σε καθετοποιημένο όμιλο- στην αντιστάθμιση κινδύνων (hedging).
Πλαφόν
Ειδικοί μιλούν για ένα είδος πλαφόν που εμφανίζεται στην αγορά. Σε αντίθεση με τα πράσινα τιμολόγια, όπου ο καταναλωτής αναλαμβάνει το ρίσκο σχετικά με τις αυξομειώσεις τιμών, στα μπλε τιμολόγια ο προμηθευτής παίρνει το ρίσκο και παρέχει σταθερές τιμές, κάνοντας χρήση εργαλείων που προσφέρουν αντιστάθμιση κινδύνου.
Δηλαδή, με την χρήση των διμερών συμβάσεων (PPAs) και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) που διαπραγματεύονται στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ) της Γερμανίας, ο πάροχος κλειδώνει την τιμή του ρεύματος σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και μετά πουλάει την ενέργεια στον πελάτη.
Ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας των συγκεκριμένων εργαλείων περιορίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς. «Δύσκολα να ξεπεράσουμε το 20% όπως είναι τα πράγματα τώρα», προσθέτουν πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας αυτών των εργαλείων. Πριν από λίγες εβδομάδες, τo EEX εμπλούτισε τα προθεσμιακά προϊόντα που προσφέρονται στην ελληνική αγορά, εισάγοντας προϊόντα με διάρκεια ημέρας και εβδομάδας.
Επίσης, το Χρηματιστηρίου Ενέργειας πρόσφατα ξεκίνησε μια νέα πλατφόρμα για τα PPAs με στόχο την ενίσχυση των συναλλαγών στα διμερή συμβόλαια.
Στελέχη της αγοράς συμφωνούν ότι πρόκειται για δύο σημαντικές πρωτοβουλίες όμως απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα.
Το αυξημένο ρίσκο και ο πόλεμος τιμών
Παράλληλα, αυξάνονται οι ανησυχίες στην αγορά ότι ορισμένοι πάροχοι ίσως να μην καλύπτουν πλήρως το ρίσκο που αναλαμβάνουν μέσα από τα μπλε τιμολόγια, κάτι που τους εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο.
Στην προσπάθειά τους να διευρύνουν επιθετικά το μερίδιο της αγοράς με χαμηλές τιμές και να κρατήσουν χαμηλά τα έξοδα τους, ορισμένοι πιθανόν να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα ρίσκα, προσθέτουν κύκλοι της αγοράς. Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτωχεύσεις, όπως συνέβη σε μια σειρά από παρόχους της Βρετανίας.
*Από businessdaily.gr