Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι σε περίπτωση επιβολής δασμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, «εμείς δεν θα είμαστε ευθέως θιγόμενοι», αλλά μια αρνητική επίδραση στην Ε.Ε. και στην παγκόσμια οικονομία ασφαλώς θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι περίπου το 90% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνονται στην Ε.Ε. Εξάλλου, όπως είπε, ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος, με επιβολή δασμών, θα πλήξει και την οικονομία των ΗΠΑ, οδηγώντας σε ακρίβεια, που στη συνέχεια μπορεί να εξαχθεί. «Δεν είναι προς όφελος κανενός ο εμπορικός πόλεμος», υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ειδικά για την Ελλάδα ότι «η ηρεμία μας βολεύει».
«Προτιμώ αλληλοκατανόηση διεθνώς και στον εμπορικό τομέα γιατί με τις εντάσεις άκρη δεν βγαίνει», είπε. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι ίσως οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης Τραμπ γίνονται στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης γι’ αυτό και ανεστάλησαν οι δασμοί σε Καναδά και Μεξικό. «Να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια στο τέλος», κατέληξε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα σε πρόσφατο τεύχος της εβδομαδιαίας έκδοσης της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία», οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν το 2024 στο 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024 ήταν 2,194 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 4,8% των εξαγωγών εμπορευμάτων της χώρας. Στην Ε.Ε.-27 οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των εξαγωγών. Η Ελλάδα έχει τη μικρότερη έκθεση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει εξάλλου σε χθεσινή της έκθεση η Capital Economics, με την Ιρλανδία να είναι η πιο ευάλωτη.
Ωστόσο, όπως είπε χθες και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Παύλος Τσίμας), θα τεθούν σε κίνδυνο αυτά που κυρίως χρειάζεται μια οικονομία, όπως η ελληνική: Επενδύσεις, που προϋποθέτουν σταθερότητα και εξαγωγές, που συναρτώνται με τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή τη στιγμή προβάλλουν δύο άμεσοι κίνδυνοι. 1. Να πέσουν οι επενδύσεις, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια για να υποστηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα και την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να σέρνεται η παγκόσμια οικονομία και 2. Η αναστάτωση να επηρεάσει και τις κεφαλαιαγορές. «Αυτό για κάποιες οικονομίες που έχουν συσσωρεύσει ευαισθησίες καλύτερα να μη συμβαίνει», σχολίασε ο κ. Βέττας, «δείχνοντας» την ελληνική οικονομία. Ο κ. Βέττας εξέφρασε την ελπίδα οι ιθύνοντες της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής να επιδείξουν υπευθυνότητα, ενώ σχολίασε ότι η ισχυροποίηση του δολαρίου ουσιαστικά «παίρνει πίσω» την επιδιωκόμενη ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών, αφού τις καθιστά ακριβότερες.
Αναφερόμενος στην αντίδραση της Ε.Ε., ο κ. Βέττας τόνισε ότι σε θέματα δασμών «δεν πρέπει να φανεί αδύναμη και να υποχωρήσει στην πρώτη τουφεκιά». Το πιο σημαντικό, όμως, που πρέπει να κάνει, συνέχισε, είναι να «κοιταχτεί στον καθρέφτη» και να δει γιατί δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 05/02/2025)