Αλλά επειδή είναι άνθρωπος πρακτικός, δεν αναλώνεται στην αναζήτηση ιδεολογικού περιτυλίγματος, όπως αδέξια είχε επιχειρήσει ο προκάτοχός του κ. Τζο Μπάιντεν. Κάποιοι θα καταγγείλουν τον κυνισμό του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Αλλοι θα οικτίρουν την κατάργηση της τέχνης της διπλωματίας. Και ίσως ορισμένοι ανακαλέσουν εις την μνήμη τον αφορισμό του Οσκαρ Ουάιλντ που αποφάνθηκε πως η Αμερική «πέρασε από τη βαρβαρότητα στην παρακμή, δίχως να συναντήσει στην πορεία της τον πολιτισμό». Ολα αυτά δεν έχουν καμία σημασία για τον κ. Τραμπ.
Οικτρό ήταν το θέαμα στην κοινή συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Ο 43ος άμεσος απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, του Οίκου των Χασεμιτών, της αρχαιότερης δυναστείας του ισλαμικού κόσμου, άκουγε διαρκώς μορφάζοντας τον ηγέτη του Ελευθέρου Κόσμου να αναπτύσσει το σχέδιο εκκενώσεως της Γάζας και της μετατροπής της «τοποθεσίας» σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Ο Αμπντάλα, που ήδη φιλοξενεί δύο εκατομμύρια Παλαιστινίους –ο ασθενέστερος κρίκος στην περιοχή– δεν απάντησε με τρόπο άμεσο. Το έπραξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ αλ Σίσι, που θα ακυρώσει την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον εάν ο κ. Τραμπ επιμείνει στην εκκένωση της Γάζας από τους Παλαιστινίους. Και αγνοώντας την προειδοποίηση πως «εάν δεν συμφωνήσουν, πιθανόν να τους έκοβα τη βοήθεια».
Το ουσιαστικότερο όλων είναι ότι ο κ. Τραμπ αναθεώρησε τους όρους της συμφωνίας καταπαύσεως του πυρός στη Γάζα, που προέβλεπε απελευθέρωση στην πρώτη φάση 17 Ισραηλινών ομήρων επί συνόλου 76, απαιτώντας την απελευθέρωση όλων έως τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου. Αλλιώς απείλησε ότι θα πει στους Ισραηλινούς «ξεχάστε όλες τις δεσμεύσεις σας και ας γίνει κόλαση». Γαία πυρί μιχθήτω, και ό,τι μέλλεται προκύψει. Ομίλησε τελικά ο «εργολάβος» της ειρήνης και εάν η περιοχή αποσταθεροποιηθεί επικίνδυνα, ας πρόσεχαν οι ενδιαφερόμενοι. Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα για το Ουκρανικό. Τι άλλο θα δούμε επιτέλους.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")