- για την περιοχή, που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura 2000,
- για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων των γειτονικών περιοχών,
- ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο του νησιού και δη στην αγροτική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μαστίχας.
Η Χίος έχει την τύχη να διαθέτει μια μοναδική και περιζήτητη αγροτική παραγωγή, ενώ και στον τουρισμό οι προοπτικές της είναι πολύ θετικές, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει “αναπτυχθεί” ως προορισμός μαζικού τουρισμού ήλιου+θάλασσας. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία να προωθήσει η Χίος τη βιώσιμη ήπια ανάπτυξή της, με ανάδειξη (και όχι κοντόφθαλμη κατανάλωση) των φυσικών και πολιτιστικών της πόρων, δεδομένου ότι διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως: μοναδικούς παραδοσιακούς οικισμούς, πολλούς αξιοποιήσιμους φυσικούς πόρους (τοπία, παραλίες) και τις προστατευόμενες περιοχές της, όπως η Βόρεια Χίος (Natura 4130001 και 4130003).
Ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα και του ήπιου τουρισμού είναι αυτός που μπορεί να στηρίξει το νησί οικονομικά, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπό τον όρο ότι θα αναχαιτιστούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων, που ναρκοθετούν το μέλλον του νησιού.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693. / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr