Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των Ευρωπαίων πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Ριάντ. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι “πήγαν καλά” και προχωρούν στα επόμενα βήματα  μετά από 3 χρόνια καταστροφικού πολέμου και την απουσία οποιασδήποτε σοβαρής διπλωματικής πρωτοβουλίας από την κατά τα άλλα “δημοκρατική” Δύση. Οργισμένη η Ευρώπη από τον αιφνίδιο αποκλεισμό της από τις συνομιλίες, έκρινε σκόπιμο να απαντήσει με την σύγκλιση μιας μίνι Συνόδου από τον Γάλλο Πρόεδρο με την συμμετοχή μόλις πέντε

ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Δανία) και της Βρετανίας, που έχει αποχωρήσει από την ΕΕ διαθέτει ωστόσο τον πιο ισχυρό στρατό. Με λίγα λόγια, η Ευρώπη έκανε αυτό ακριβώς για το οποίο εξανίσταται. Συγκάλεσε μια μίνι Σύνοδο, αποκλείοντας την μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών. Στέλνοντας εντελώς λάθος μηνύματα: Ότι η ΕΕ είναι το κλαμπ των ολίγων και οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες σύμφωνα με το δίκαιο του ισχυροτέρου! Και όχι μόνο αυτό. Πρόκειται για μια Σύνοδο χωρίς  καμία νομιμοποίηση. Όχι μόνο λόγω της συμμετοχής μιας  μειοψηφίας, που δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τα 27 κράτη μέλη.  Αλλά διότι την συγκάλεσε ένας ηγέτης που δεν έχει νομιμοποίηση ούτε στην ίδια του την χώρα. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει συγκροτήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει. Τα ποσοστά αποδοχής του μετά βίας αγγίζουν το 20% σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ιανουαρίου. Και ο μόνος λόγος που δεν προκηρύσσονται εκλογές είναι επειδή σύμφωνα με την γαλλική νομοθεσία πρέπει να περάσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες του περασμένου Ιουνίου!

Ο δε Γερμανός του εταίρος, Όλαφ Σολτς μετράει ημέρες ως Καγκελάριος, καθώς είναι σίγουρο ότι τις εκλογές της επόμενης Κυριακής θα τις κερδίσουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Μάλιστα ο κ. Σολτς που κατηγορεί τον κ. Μασκ για παρέμβαση στις γερμανικές εκλογές, είχε κάνει δημοσίως δήλωση υπέρ της Καμάλα Χάρις στις αμερικανικές! Αυτό δεν είναι παρέμβαση, κ. Σολτς; Μέχρι και η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι που συμμετείχε στην Σύνοδο των έξι  φέρεται να διαφώνησε με την σύγκλησή της. «Μια απάντηση στους Αμερικανούς θα ήταν πιο σωστή από την πλευρά των Βρυξελλών, με μια έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι δίνοντας για άλλη μια φορά την αίσθηση ότι είμαστε μια ήπειρος με πολλά κέντρα εξουσίας, κάτι που ισοδυναμεί με κανένα πραγματικό κέντρο εξουσίας»,  ήταν η εκτίμησή της, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra. Πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Φον ντερ Λάυεν  κατά την άφιξή της στο Παρίσι – αυτή προσεκλήθη μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα-  κατέληξε στο πραγματικά βαρύγδουπο συμπέρασμα ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής»! Αυτό συνειδητοποίησε η κ. Φον ντερ Λάιεν μετά από 3 χρόνια πολέμου και την  πλήρη στρατηγική αποτυχία της ΕΕ! Και στο τέλος της μίνι αυτής Συνόδου οι Ευρωπαίοι κατέληξαν και πάλι ότι διαφωνούν σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ως εγγύηση ασφαλείας, στην περίπτωση τέλους του πολέμου, κάτι που ζητάει μετ επιτάσεως το Κίεβο. Γεγονός  που μαρτυρά και την προχειρότητα στην σύγκληση της Συνόδου των “ισχυρών” αλλά και την αδυναμία της ΕΕ να δείξει κάποιου είδους ενότητα στον μακρύ δρόμο προς τον τερματισμό του πολέμου.

Κοντολογίς, το πρόβλημα  του κάποτε ισχυρού γαλλογερμανικού άξονα αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών εν γένει είναι ότι ουδείς τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Διότι απλούστατα αρνούνται να κάνουν έστω και με καθυστέρηση την αυτοκριτική τους: Ότι έχουν ρίξει την ΕΕ στα βράχια με τις εσφαλμένες εκτιμήσεις και αποφάσεις τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την άμυνα και φυσικά για την ενέργεια . Ότι το μοντέλο της άκρατης παγκοσμοποίησης έχει τελειώσει και οι ευρωπαικές ηγέσιες θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν με τα του οίκου τους. Και όχι με την εικόνα τους, το προφίλ τους και την καλλιέργεια εντυπώσεων. Ή με το πώς θα διατηρήσουν την καρέκλα τους.  Την ώρα μάλιστα που οι  Ευρωπαίοι πολίτες  ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ποιότητα ζωής τους. Σύμφωνα με ευρωβαρόμετρο για την νεολαία που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, αυτό που ανησυχεί την πλειονότητα των νέων ηλικίας 16-30 είναι οι αυξανόμενες τιμές και το κόστος διαβίωσης και όχι η προσβολή των συναισθημάτων του κ. Μακρόν από τον Ντόναλντ Τραμπ!

Όσον αφορά την Ελλάδα, η μη πρόσκλησή της και σε αυτές της συνομιλίες- μετά από τον αποκλεισμό της από τις ανάλογες  για την Λιβύη και την Συρία- δείχνει ότι ουδείς την υπολογίζει ιδιαίτερα. Ειδικά αν αναλογισθεί κανείς ότι ήταν από τις χώρες που έδειξαν εξ αρχής την υποστήριξή τους  στο Κίεβο διπλωματικά, στρατιωτικά και ανθρωπιστικά . Αλλά κυρίως με δεδομένη την σημαντική γεωστρατηγική της θέση, που ουδέποτε πάντως έχει αξιοποιήσει. Και κυρίως ότι και η ίδια βρίσκεται αντιμέτωπη με  μια πολύ σοβαρή απειλή δίπλα της, όπως είναι η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να διατηρεί στρατό κατοχής και να καταλαμβάνει  το 37%  των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εν τέλει η Ελλάδα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην δεύτερη Σύνοδο με την β’ κατηγορία, μέσω τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν είναι μόνον «να είναι κάποιος στην σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως διατείνεται ο Πρωθυπουργός,  αλλά να λαμβάνει και κάποια ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες του και αν μην τι άλλο σεβασμό και υποστήριξη στις δικές του επιδιώξεις. Αντιθέτως αυτό που  συμβαίνει τώρα είναι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι όχι μόνο να μην δείχνουν κατανόηση για τις ελληνικές και κυπριακές ανησυχίες όσον αφορά τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά να είναι έτοιμοι να εξοπλίσουν την Άγκυρα με Eurofighter και Meteor! 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr