Η συζήτηση, που συντόνισε η Μαρία Κανακίδου, καθηγήτρια Χημείας,του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεντρώθηκε στις συνέπειες των ανθρωπογενών εκπομπών ρύπων, για την ανθρώπινη υγεία.
Ο δρ Δημήτριος Μελάς, καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ, υποστήριξε κυρίως την άμεση σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής. Εξήγησε ότι και τα δύο φαινόμενα προέρχονται από τις ίδιες κακές συνήθειες και ότι υπάρχουν ατμοσφαιρικοί ρύποι που είναι ταυτόχρονα και αέρια του θερμοκηπίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το όζον, το οποίο είναι τοξικό και προκαλεί πρόωρους θανάτους, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας. Υπογράμμισε επίσης την ανατροφοδότηση μεταξύ υψηλών θερμοκρασιών και σχηματισμού όζοντος. Επεσήμανε ότι μια μονομερής στρατηγική αντιμετώπισης ενός μόνο ρύπου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα και ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και των δύο φαινομένων.
Η Ελένη Καργάκη, προϊσταμένη Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακού Σχεδιασμού, διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, περιέγραψε τις δράσεις της Περιφέρειας για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αρχικά, ανέφερε την ύπαρξη ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Κρήτης και Πολυτεχνείο Κρήτης, βάσει του οποίου εγκαταστάθηκε ένα δίκτυο πέντε σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τέλος, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης, ετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης για την παρακολούθηση των δεικτών νοσηρότητας και θνησιμότητας, τη χαρτογράφηση πληθυσμών με χρόνιες παθήσεις και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας.
Ο Θωμάς Γιωτίτσας, αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού - Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Δήμου Ιωαννιτών, εστίασε στα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη των Ιωαννίνων, ειδικά στο φαινόμενο της ατμοσφαιρικής νέφωσης (θαλασσομίχλης) και επεσήμανε την ανάγκη για εθνικές πολιτικές και χρηματοδοτήσεις. Ανέφερε επίσης την προσπάθεια του δήμου για αλλαγή στην κουλτούρα των μετακινήσεων, με την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων και την αντικατάσταση των λεωφορείων με ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και συμμετοχή σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την δημιουργία κλιματικά ουδέτερων γειτονιών.
Η Χρυσούλα Περδικογιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εστίασε στην επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των παιδιών, κυρίως με κρίσεις άσθματος και χρήση φαρμάκων. Ανέφερε ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω της μικρότερης αναπνευστικής τους ικανότητας και της αυξημένης έκθεσης σε ρύπους λόγω της μακράς παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, για δραστηριότητες. Η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως είπε, συμμετέχει σε διεθνή μελέτη, που επικεντρώνεται στη μακροχρόνια παρακολούθηση παιδιών για να εντοπιστούν οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία τους, μέσω της συλλογής βιολογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων και να αναδειχθούν πιθανά προφίλ αυξημένου κινδύνου για ορισμένες κατηγορίες παιδιών.
Τέλος, η Δάφνη Παρλιάρη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΑΠΘ και μέλος της Πρωτοβουλίας Ταξιαρχιών για το Περιβάλλον, υποστήριξε ότι τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν γνωρίζουν σύνορα. Πλέον, βλέπουμε όλο και πιο συχνά επεισόδια μεταφοράς ρύπων από άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η νότια Βουλγαρία και η Σαχάρα, είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε, ακόμη ότι η νέα γενιά πρέπει να επιμορφώνεται και να και να απορρίπτει τις μη επιστημονικές θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής. ΑΠΕ ΜΠΕ