Πρόσκληση προς την Gazprom για έναρξη κύκλου διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα σηματοδοτήσει την οριστικοποίηση της συμφωνίας Σερβίας, Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, απηύθυνε η σερβική κυβέρνηση. Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Μλάτζαν Ντίνκιτς, την επιστολή – πρόσκληση προς την Gazprom υπογράφουν ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

Πρόσκληση προς την Gazprom για έναρξη κύκλου διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα σηματοδοτήσει την οριστικοποίηση της συμφωνίας Σερβίας, Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, απηύθυνε η σερβική κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Μλάτζαν Ντίνκιτς, την επιστολή – πρόσκληση προς την Gazprom υπογράφουν ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς. Σύμφωνα με τον κ. Ντίνκιτς, το συμβόλαιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου μήνα, εφόσον είναι σύμφωνος και ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας.

Η συμφωνία Σερβίας – Ρωσίας υπεγράφη στις 25 Ιανουαρίου 2008 στη Μόσχα και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream θα διασχίζει το έδαφος της Σερβίας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της σερβικής, πετρελαϊκής βιομηχανίας NIS. Σημειώνεται ότι η Gazprom θα αναλάβει τον έλεγχο του 51% της NIS έναντι 400 εκατ. ευρώ και θα επενδύσει άλλα 500 εκατ. δολάρια στην εταιρεία.