«Όχι» σε κοινό σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση λένε οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Στη θέση του προτέινουν τον συντονισμό των εθνικών πολιτικών, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται στο στάδιο της ύφεσης. «Δεν πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ένα γενικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, ένα είδος παραδοσιακού προγράμματος σχεδιασμένου να τονώσει την οικονομία», είπε χθες μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) ο επικεφαλής του συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Όχι» σε κοινό σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση λένε οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Στη θέση του προτέινουν τον συντονισμό των εθνικών πολιτικών, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται στο στάδιο της ύφεσης.

«Δεν πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ένα γενικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, ένα είδος παραδοσιακού προγράμματος σχεδιασμένου να τονώσει την οικονομία», είπε χθες μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) ο επικεφαλής του συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ απέρριψε και την ιδέα να διοργανώνονται τακτικές σύνοδοι της ομάδος σε επίπεδο αρχηγών κρατών, όπως προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί

Σήμερα, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) τέθηκε η γαλλική πρόταση για ένα κοινό πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης και της επεχόμενης ύφεσης.

Στην πρόταση αυτή αντιδρούν αρκετές χώρες, με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως το Βερολίνο θα παραμείνει πιστό στον στόχο μηδενισμό του ελλείμματος έως το 2010, παρά την «έκρηξη» της πιστωτικής κρίσης.

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο πριν το 2011, ενώ ρόλο θα παίξουν και οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το 2009. 

Το Ecofin επικύρωσε την πολιτική απόφαση του Eurogroup για την «χαλάρωση» του Συμφώνου  Σταθερότητας, κάτι που αναμένεται να επισφραγισθεί την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, λίγες ημέρες πριν τη διεθνή διάσκεψη κορυφής της G-20 στην Ουάσινγκτον.

Η γαλλική πρόταση, πάντως, μάλλον θα συζητηθεί ξανά την Παρασκευή. Όπως είπε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ««είναι ο στόχος που ο πρόεδρος δεν έχει εγκαταλείψει. Πρέπει να δούμε αυτό το θέμα συλλογικά».

(από www.tanea.gr 04/11/2008)