Το πετρέλαιο δεν προκαλεί πλέον δέος, μετά από τον χειρότερο μήνα στην ιστορία όσον αφορά την τιμή του. Ωστόσο, δεν κυριαρχεί φόβος στις αίθουσες συσκέψεων των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, όπως της Chevron. Όταν ο όμιλος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη του το γ΄ τρίμηνο, δημιούργησε την εντύπωση ενός ασφαλούς καταφυγίου σε δύσκολους καιρούς για τις τιμές των εμπορευμάτων.

Το πετρέλαιο δεν προκαλεί πλέον δέος, μετά από τον χειρότερο μήνα στην ιστορία όσον αφορά την τιμή του.

Ωστόσο, δεν κυριαρχεί φόβος στις αίθουσες συσκέψεων των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, όπως της Chevron.  Όταν ο όμιλος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη του το γ΄ τρίμηνο, δημιούργησε την εντύπωση ενός ασφαλούς καταφυγίου σε δύσκολους καιρούς για τις τιμές των εμπορευμάτων.


Κατά τη διάρκεια της έκρηξης στον κλάδο, οι εταιρίες εκμετάλλευσης και παραγωγής ή διύλισης εναλλάσσονταν στο προσκήνιο, κάνοντας τους ενοποιημένους γίγαντες στον τομέα να φαίνονται «δυσκίνητοι».

Μία μεγάλη εταιρεία όπως η Chevron, έπρεπε να επικεντρωθεί σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, και έχασε μερικούς από τους «καρπούς» που κρέμονται στα χαμηλά κλαδιά των δέντρων, τους οποίους μπορούσαν να συγκεντρώσουν οι μικρότεροι και πιο ευέλικτοι «παίκτες». Ωστόσο, τώρα, η διοίκηση της Chevron αφήνει να εννοηθεί ότι το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο και ο ισχυρός ισολογισμός της επιτρέπουν να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες.

Ο όμιλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιβραδύνει τα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και, με 8 δισ. δολάρια σε ρευστό, δεν υφίσταται άμεσες πιέσεις από την κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ορισμένοι μικρότεροι ανταγωνιστές της δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις δαπάνες τους, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα.

Στο μεταξύ, οι μέτοχοι της Chevron είναι φτωχότεροι σε σύγκριση με το καλοκαίρι που πέρασε, αλλά θα λάβουν σχεδόν 13 δισ. δολάρια μέσω μερισμάτων και επαναγορών ιδίων μετοχών, συνολικής απόδοσης πάνω από 8%.

Είναι αλήθεια πως ενδεχόμενη μικρή ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων θα αυξήσει τα κέρδη των μικρότερων ανταγωνιστών της Chevron, σε σύγκριση με αυτά των ενοποιημένων εταιρειών.

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν στη διάθεσή τους την ?κρυστάλλινη μπάλα που θα τους δείξει την κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου, η κατοχή μετοχών της Chevron είναι καλός τρόπος να διατηρήσουν την έκθεσή τους στον κλάδο ενέργειας και παράλληλα να μην χάνουν τον ύπνο τους.

Μετοχικά κεφάλαια

Οι τράπεζες προς τα αριστερά, οι ασφαλιστικές προς τα δεξιά: Από τότε που ξέσπασε η κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών που επλήγησαν. Στο μεταξύ, οι εταιρείες που θέλουν να αντιμετωπίσουν με γενναιότητα την θύελλα, και προχωρούν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με σκοπό να πραγματοποιήσουν εξαγορές, μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η Finmeccanica, o ιταλικός αμυντικός όμιλος, που εξαγοράζει την αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών DRS Technologies, αποτελεί ένα παράδειγμα αυτού. Επίσης, άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί η Centrica, ο βρετανικός όμιλος παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ο οποίος, πριν από λίγες ημέρες, προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,2 δισ. στερλινών, για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 25% της British Energy.

Και στις δύο περιπτώσεις, η έκδοση μετοχών είχε αποφασιστεί πριν από την «βουτιά»στα χρηματιστήρια. Η Finmeccanica ανακοίνωσε την εξαγορά τον Μάιο. Οι διαπραγματεύσεις για το deal της Centrica ξεκίνησαν το καλοκαίρι.

Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις αγορές, καμία από τις δύο εταιρίες δεν ρισκάρει. Και οι δύο εκδίδουν νέες μετοχές με μεγάλη μείωση στην τιμή. Επίσης, και οι δύο ζήτησαν από επενδυτικές τράπεζες να εγγυηθούν την έκδοση των μετοχών.

Όσον αφορά την Centrica τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. H EDF, η οποία εξαγοράζει την British Energy και μετά θα πουλήσει το 33% της εταιρείας στην Centrica ήθελε να διασφαλίσει ότι ο συνεταίρος της διέθετε κεφάλαια πριν ολοκληρώσει αυτό το deal. Ωστόσο, εάν καταρρεύσει η συμφωνία EDF/Centrica, πιθανώς λόγω παράβασης των κανονισμών, η Centrica είτε θα χρησιμοποίηση το κεφάλαιο που συγκέντρωσε για την εξαγορά άλλης εταιρίας ενέργειας, είτε θα επιστρέψει τα κεφάλαια στους μετόχους.

Ορισμένοι από τους μεγαλομετόχους της Centrica λειτουργούν ως μεσολαβητές διάθεσης τίτλων υπό ιδίαν ευθύνη, αντί των hedge funds που είχαν, ως επί το πλείστον, αυτόν τον ρόλο. Αυτό δεν είναι καινούργιο: Πριν από μία δεκαετία ήταν ο κανόνας. Συνδυάστε το με την παρατήρηση ότι η ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ως υποκατάστατο χρέους μπορεί μόνον να μεγαλώνει, και έχετε άλλη μία ένδειξη πως η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί την τραπεζική δραστηριότητα ξανά σε άνθηση.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/FT - THE LEX COLUMN, 04/11/2008)