Ο διεθνής οίκος Goldman Sachs προβλέπει μειωμένη ζήτηση για το πετρέλαιο εντός του 2025, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές του καυσίμου. Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων βασίζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές, κυρίως λόγω της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ και της αύξησης στην παραγωγή του OPEC+. Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, οι παραγωγοί  

πετρελαίου θα βιώσουν μία δεύτερη συνεχή χρονιά στασιμότητας των τιμών, κάτι που θα πιέσει περαιτέρω τα ήδη μειούμενα κέρδη τους.

Το 2025 αναμένεται να είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά για το πετρέλαιο, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τις προηγούμενες προβλέψεις του για τις τιμές του αργού. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το Brent θα κινείται μεταξύ 65-80 δολαρίων κατά τη διάρκεια του έτους, με τις τιμές του ερχόμενου Δεκεμβρίου να είναι στα 71 δολάρια. Πρόκειται για μία μείωση της τάξεως των 5 δολαρίων ανά βαρέλι συγκριτικά με τις παλιότερες εκτιμήσεις. Το Brent θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά και το 2026, με τη μέση τιμή να βρίσκεται στα 68 δολάρια. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το WTI, το οποίο θα πέσει στα 67 δολάρια. Η χθεσινή τιμή του Brent ήταν στα 71 δολάρια, ενώ του WTI στα 67,5 δολάρια.

Η Goldman Sachs μείωσε και την εκτίμησή της για τη ζήτηση πετρελαίου, προβλέποντας πως η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 18% εντός του 2025, φτάνοντας τα 900.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτή η πρόβλεψη είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη της IEA, η οποία κάνει λόγο για αύξηση της ζήτησης που θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια, προσεγγίζοντας και τα 104 εκατομμύρια bpd, και του OPEC που προβλέπει 105 εκατομμύρια bpd.

Ως εκ τούτου, ο διεθνής οίκος εμφανίζεται πολύ πιο συγκρατημένος από τους πετρελαϊκούς οργανισμούς. Αυτή η απαισιοδοξία για τις προοπτικές των αγορών βασίζεται στη νέα πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Από τη μία πλευρά, η δασμολογική πολιτική Τραμπ αναμένεται να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία, ενώ παραμένει άγνωστο το πώς θα επηρεαστούν άλλοι μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου όπως η Κίνα και η Ινδία. Παράλληλα, με τον OPEC+ να έχει προαναγγείλει αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τον Απρίλιο και τη Ρωσία να ετοιμάζει δυναμική επιστροφή στις αγορές μετά το τέλος του πολέμου, η προσφορά πετρελαίου πιθανότατα θα αυξηθεί σημαντικά.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr