συνηθισμένο μαχητικό αλλά μία πλατ- φόρμα μάχης, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ και συνεπώς εκ φύσεως επιθετικό όπλο. Συνεπώς η χρησιμοποίηση του πρέπει να ελέγχεται από την Αμερικανική κυβέρνηση αν συμβαδίζει με τις επιδιώξεις της.
Η Τουρκία έχει αποστασιοποιηθεί αισθητώς από την πολιτική της συμμαχίας με την Αμερική. Δεν έχει τους ιδίους φίλους και κοινούς εχθρούς. Λχ. δεν συμφωνεί με την πεποίθηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Κίνα αποτελεί την μεγαλυτέρα απειλή ασφαλείας των ΗΠΑ, ούτε ότι οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που εδρεύουν λχ. στην Σούδα ή την Αλεξανδρούπολη είναι επαρκώς προστατευμένες από μία αιφνιδιαστική επίθεση των Τούρκων που διατηρούν ετοιμοπόλεμη της «Στρατιά του Αιγαίου», στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Η Τουρκία έχει δεδηλωμένες φιλοδοξίες περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, που αμφισβητεί όχι μόνον την ύπαρξη της Κρήτης αλλά και την παρουσία του Ισραήλ, που είναι η αφανής 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, εγγυημένης επιβιώσεως.
Η ιδιότητα του F-35 ως αοράτου στα ραντάρ δεν θα απέκλειε την χρήση του εναντίον του Ισραήλ σε περίπτωση προληπτικού του πλήγματος κατά του Ρωσικού πυρηνικού εργοστασίου Ακκουγιού στην Μερσίνα απέναντι από την Κύπρο, όταν θ’ αρχίσει να παράγει πλουτώνιο, χρήσιμο για την παραγωγή Ισλαμικής βόμβας κατά του Τελ-Αβίβ.
Άρα, ακόμη κι αν ο Πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει με επιχειρηματικά κριτήρια να πωλήσει τα F-35 στην Τουρκία, το Αμερικανικό κογκρέσο δεν θα τον αφήσει όσες προεδρικές διαταγές κι αν εκδώσει. Υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.
Περαιτέρω F-35 και Ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 δεν συμβιώνουν μαζί. Όσους εξορκισμούς κι αν κάνει ο Ερντογάν κι άλλους τόσους αποθηκευτικούς χώρους αν διαθέσει για την φύλαξη των Ρωσικών όπλων πχ. στο Ιντσιρλίκ, έχουν κι οι Ρώσσοι τις επιφυλάξεις τους αν κι αποτελούν οιονεί συμμάχους του «επιτηδείου ουδετέρου» από της εποχής του Κεμάλ.
Αντίθετα, η Ελλάς δεν έχει προθέσεις επεκτατικές ούτε «προληπτικού πλήγματος» εις βάρος της Τουρκίας. Εάν θέλει τα F-35 το κάνει για να έχει υπεροχή αέρος εάν εφ όσον ο Ερντογάν θέλει να «έλθει ένα βράδυ» όπως λέγει κατά καιρούς.
Μόνο υπό μία ρήτρα θα εδέχοντο οι Αμερικανοί να παραδώσουν τα F-35 στους Τούρκους: ότι δεν θα τα χρησιμοποιούσαν στο Αιγαίον πέλαγος αλλά τότε γιατί να ξοδευτούν. Την Ρόδο και τ’ άλλα Ελληνικά νησιά εποφθαλμιούν και τις Τουριστικές υποδομές να αρπάξουν, σύμφωνα με τις παραδόσεις τους. Αν δεσμευθούν σε τι θα χρησιμεύσουν τα F- 35; Για την προστασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ή μήπως για να εξοντώσουν κι άλλους Αρμενίους; Λαοί της περιοχής που να μην έχουν υποστεί γενοκτονία από τους Τούρκους δεν υπάρχουν από πολλού χρόνου. Κάτι ξέρουν σχετικά οι καημένοι Κύπριοι.
Αλλά γιατί να αγωνιούμε όταν το Γερμανικό περιοδικό ΣΤΕΡΝ απεκάλυψε ότι το Βερολίνο δεν συμφωνεί με την προμήθεια των Αμερικανικών F-35 για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας όχι διότι είναι κατώτερα των ΓΙΟΥΡΩΦΑΪΤΕΡ αλλά διότι η πώληση τους συνοδεύεται από μία ρήτρα αναστολής της χρησιμοποιήσεως εφ’ όσον η Αμερικανική κυβέρνηση θεωρήσει ότι συντρέχουν «ασυνήθεις κι επιτακτικές περιστάσεις» που αντιβαίνουν στα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής.
Κάτι ξέρουν οι εγκέφαλοι του Στέητ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον: Το αίμα των Ούννων νερό δεν γίνεται.