Η άφιξη της άνοιξης σημαίνει έναρξη της πιο δύσκολης εποχής για τα ευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία καλούνται να εξισορροπήσουν ανάμεσα στην υψηλή παραγωγή ΑΠΕ και στην χαμηλή εγχώρια ζήτηση. Έχοντας περάσει έναν δύσκολο χειμώνα χάρη στα σκαμπανεβάσματα στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και στις παρατεταμένες περιόδους dunkelflaute που προκάλεσαν χάος στις αγορές των βόρειων και δυτικών χωρών, η Ευρώπη πλέον καλείται να αντιμετωπίσει το αντίθετο πρόβλημα: πλεονάζοντα φορτία ενέργειας εξαιτίας των ηλιακών υποδομών που δεν έχουν πού να καταναλωθούν ή να αποθηκευτούν.
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, στην Ελλάδα έχουν ήδη προγραμματιστεί τα μέτρα για την αποφυγή μαζικών μπλακ-άουτ, όπως εκείνα που είχαν θέσει σε κόκκινο συναγερμό τους δύο διαχειριστές του δικτύου πέρσι. Βέβαια, αυτά τα μέτρα μπορεί να προστατεύσουν την ομαλή ηλεκτροδότηση, αλλά όχι να λύσουν το ευρύτερο πρόβλημα του ελληνικού δικτύου, δηλαδή την πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας χάρη στα φωτοβολταϊκά. Το πρόβλημα αυτό που καταγράφεται όλο και πιο έντονα στις ωριμότερες αγορές οδηγεί στη δραματική πτώση των τιμών χονδρικής, συχνά αγγίζοντας το μηδέν ή περνώντας και σε αρνητικούς αριθμούς όπου αυτό επιτρέπεται.
Η αναμονή των μηδενικών τιμών έχει ήδη ρίξει τις τιμές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το χρηματιστήριο ενέργειας EPEX SPOT, οι τιμές των συμβολαίων για τις ώρες αιχμής (καθημερινές 08:00-20:00) είναι ήδη 10% χαμηλότερες από τις τιμές βασικού φορτίου που ισχύουν 24/7, μία απόκλιση σαφώς μεγαλύτερη από προηγούμενες χρονιές. Οι εκτιμήσεις της αγοράς για παραγωγή ακόμα περισσότερης πλεονάζουσας ηλιακής ενέργειας σχετίζονται με τη σύνδεση νέων φωτοβολταϊκών στο δίκτυο και την απουσία επαρκών υποδομών αποθήκευσης ενέργειας. Η κατάσταση μπορεί να αμβλυνθεί μεσοπρόθεσμα καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, όμως το 2025 αναμένεται ιδιαίτερα “καυτό”.
Φυσικά, το φαινόμενο αυτό αποδεικνύεται θετικό για τους τελικούς καταναλωτές που καταλήγουν να πληρώνουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος. Στη Γερμανία, τα συμβόλαια στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου είναι μειωμένα κατά 5 ευρώ ανά MWh, μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καθώς το ζήτημα του ενεργειακού κόστους τίθεται όλο και πιο έντονα τους τελευταίους μήνες.