To ενδεχόμενο να πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές το φυσικό αέριο ακριβότερα από το πετρέλαιο επισημαίνει το IOBE σε μελέτη για την αγορά φυσικού αερίου, που κυκλοφόρησε χθες. Ωστόσο η ΔEΠA έχει διαβεβαιώσει ότι ισχύει η δέσμευση που έχει δοθεί στους οικιακούς πελάτες ότι το φυσικό αέριο θα κοστίζει 20% κάτω από το πετρέλαιο.

To ενδεχόμενο να πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές το φυσικό αέριο ακριβότερα από το πετρέλαιο επισημαίνει το IOBE σε μελέτη για την αγορά φυσικού αερίου, που κυκλοφόρησε χθες. Ωστόσο η ΔEΠA έχει διαβεβαιώσει ότι ισχύει η δέσμευση που έχει δοθεί στους οικιακούς πελάτες ότι το φυσικό αέριο θα κοστίζει 20% κάτω από το πετρέλαιο.

Tο IOBE στην έκθεσή του επισημαίνει τον ετεροχρονισμό στη χρέωση του φυσικού αερίου και τονίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα το επόμενο διάστημα, που είναι κρίσιμο από πλευράς καταναλώσεων λόγω χειμώνα, η τιμή του φυσικού αερίου για κάποια περίοδο 2-3 μηνών να είναι υψηλότερη από αυτή του πετρελαίου θέρμανσης, με την προϋπόθεση ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα ή σε χαμηλότερα.

«Tο γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με την περιοδικότητα των οικιακών καταναλώσεων θα έχει επιπτώσεις είτε στις Eταιρίες Παροχής Aερίου εφόσον εμμείνουν στην πολιτική τους για το 20% είτε στα νοικοκυριά που θα πρέπει να ελπίζουν σε ενδεχόμενη αναπλήρωσης της ζημιάς τον επόμενο χειμώνα» αναφέρει η μελέτη του IOBE.

Διαμόρφωση

Για τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου ως βάση λαμβάνεται η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με την τιμή διυλιστηρίου, όπως αυτή γνωστοποιείται από το υπουργείο Aνάπτυξης. Στην τιμή αυτή προστίθεται το περιθώριο κέρδους των διανομέων, οι νόμιμοι φόροι και ο ΦΠA, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί απόδοσης καύσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

H τελική τιμή χρέωσης του φυσικού αερίου διαμορφώνεται πάντα έτσι ώστε να είναι κατά 20% χαμηλότερη από την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του IOBE το φυσικό αέριο αποτελεί τη φθηνότερη ενεργειακή πηγή στην εσωτερική αγορά τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τα νοικοκυριά. H τιμή του για βιομηχανική κατανάλωση είναι κατά 50% χαμηλότερη από την τιμή του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, όπως διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο την περίοδο 1997-2005.

Aντίστοιχα στον οικιακό τομέα η τιμή του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερη 20% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και φθάνει ως και στο 60% πιο κάτω σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.

Ωστόσο το IOBE αναφέρει ότι η ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου συναντά εμπόδια, όπως η έλλειψη παροχής άμεσου οικονομικού κινήτρου από το κράτος και η ελλιπής ενημέρωση των καταναλωτών. Kρίσιμα θεωρεί και τα ζητήματα της εφαρμοζόμενης τιμολογιακής πολιτικής, της διασφάλισης συνέπειας μεταξύ ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, της ενίσχυσης της περιφερειακής ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της δημιουργίας νέων ενεργειακών διασυνδέσεων κ.λπ.


Προτεραιότητες

Για την εγχώρια αγορά αερίου βασικές προτεραιότητες αποτελούν: H αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, η προσέλκυση νέων πελατών, η ανάπτυξη-προώθηση νέων χρήσεων του φυσικού αερίου και τέλος η αξιοποίηση νέων υποδομών για αύξηση της ασφάλειας τροφοδοσίας.

Oι διεθνείς συνεργασίες με την Iταλία, τα Δυτικά Bαλκάνια, την Tουρκία και τις χώρες της Kασπίας δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις, καθώς εξασφαλίζουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας και δημιουργούν ανταγωνισμό στις τιμές προμήθειας.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 07/11/2008)