Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στόχος είναι να καθοριστεί η διαπραγματευτική βάση, με την οποία θα εμφανιστεί η Ένωση στη Διεθνή Διάσκεψη που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου.

 Σε γενικές γραμμές θέση των Βρυξελλών είναι ότι απαιτείται η μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, που έφερε η τρέχουσα κρίση, αλλά και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η γαλλική Προεδρία προτείνει την ενίσχυση των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στο σύστημα, την αναθεώρηση των διεθνών λογιστικών προτύπων και των προτύπων κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και την επίσημη καταγραφή όλων των οίκων αξιολόγησης. Τάσσεται εξάλλου υπέρ της υιοθέτησης ενός ενιαίου κώδικα συμπεριφοράς για τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να μειωθούν τα κίνητρα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών για επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Το Παρίσι εκτιμά επίσης ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών και των νομοθετικών αρχών όσον αφορά στην επίβλεψη των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών ομίλων.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 07/11/2008)