ΥΠΕΝ: Σε Διαβούλευση το Ρυθμιστικό Πλαίσιο για το CCS Εντός των Επόμενων Εβδομάδων

ΥΠΕΝ: Σε Διαβούλευση το Ρυθμιστικό Πλαίσιο για το CCS Εντός των Επόμενων Εβδομάδων
του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 1 Απριλίου 2025 - 08:07

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το οποίο θα περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) ενώ θα περιλαμβάνει και τους μηχανισμού στήριξης των έργων μεταφοράς και αποθήκευσης, καθώς και της αυτόματης επιστροφής (clawback).

Ήδη έχει ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προ ημερών η διευθύνουσα Σύμβουλος της Energean Oil & Gas S.A. & Country Manager της εταιρείας κυρία Κατερίνα Σάρδη από το βήμα του  Power & Gas Forum  υπάρχουν δυο αβεβαιότητες σε σχέση με την αγορά CCS η πρώτη αφορά την τιμή του δικαιώματος εκπομπής και η δεύτερη το ερώτημα του τί θα συμβεί εάν δεν ανέβει στα 180 ευρώ τον τόνο. "Και εδώ πρέπει να υπάρχει ρύθμιση με την έννοια της εξασφάλισης της βιωσιμότητας της αλυσίδας αξίας και της χρηματοδότησης, διότι τα grants δεν αρκούν καθώς μιλάμε για κόστη που ενδεχομένως υπερβαίνουν και τα 3 δισ.", τόνισε.  Εθεσε ακόμη δύο ζητήματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν, όπως το ποιος θα εγγυηθεί το σύνολο της δυναμικότητας ότι θα είναι διαθέσιμη από την πλευρά της αποθήκης και το ποιος θα εγγυηθεί ότι οι emitters θα είναι σε θέση να πληρώσουν για τη δυναμικότητα που θα δεσμεύσουν στην αποθήκη του Πρίνου σε μακροχρόνια βάση.
 
Το  Prinos Storage που έχει εξασφαλίσει ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ για τη πρώτη φάση της αποθήκευσης 1 εκατ. τόνων CO2 από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα καλύψει λιγότερο από το 8% των βιομηχανικών εκπομπών στην Ελλάδα και  άλλα 120 εκατ. ευρώ   από το CEF για τη μελλοντική επέκταση σε 3 εκατ. τόνους. Όπως είπε η κα Σάρδη, όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα γιατί το ταμείο Ανάκαμψης όπως και το Connecting Europe Facility έχουν συγκεκριμένα deadlines. Παράλληλα, χρηματοδοτήσεις έχουν εξασφαλίσει για έργα δέσμευσης άνθρακα η   Motor Oil, ο Τιτάνας και ο   Ηρακλής ενώ  πρόταση χρηματοδότησης έχει υποβάλλει και η HELLENiQ Energy. Η μεταφορά του άνθρακα σε πρώτη φάση θα γίνεται με πλοία και  στη συνέχεια με δίκτυο αγωγών  που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ. 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr