Και μπορεί σήμερα να μην έχουμε δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς γίνεται καλύτερη οικονομική διαχείριση, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Και δεν μπορούμε να κάνουμε και υποτίμηση στο «ελληνικό ευρώ», καθώς είναι νόμισμα και των άλλων εταίρων.
Σήμερα ο δρόμος είναι ένας αν δεν θέλουμε να βρεθούμε ξανά στη μέγγενη του παρελθόντος. Να αυξηθούν οι επενδύσεις (ώστε να πάψει η παραγωγικότητα να είναι στο 45% του μέσου όρου της Ε.Ε.), να υιοθετηθεί η καινοτομία και να ευνοηθεί η επιχειρηματικότητα με άρση των αντικινήτρων, που παραδέχεται ακόμα και η κυβέρνηση ότι υπάρχουν παρά τα έξι χρόνια (που σε λίγο θα γίνουν επτά) που είναι στην εξουσία.
Ενθαρρυντική εξέλιξη είναι πάντως ότι η βιομηχανία δείχνει να βελτιώνει την εικόνα της. Όπως επισημαίνει ανάλυση της Alpha Bank (στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων), είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, από την πλευρά της παραγωγής, η άνοδος της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) το 2024 προήλθε σε σημαντικό βαθμό από τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας και κατά βάση από τη βιομηχανία.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από το 2017, δηλαδή από την επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης -με εξαίρεση το 2020-, η συμβολή της βιομηχανίας ξεπέρασε αυτήν του τομέα των υπηρεσιών, παρά την επίδοση-ρεκόρ του τουρισμού κατά την περσινή χρονιά.
Η ΑΠΑ της βιομηχανίας έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2021 και μετά, με αποτέλεσμα τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό επί του συνόλου (σε σταθερές τιμές) να έχει επανέλθει σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από την οικονομική κρίση στη χώρα. Συγκεκριμένα, η ΑΠΑ της βιομηχανίας κατείχε μερίδιο 15,4% επί της συνολικής ΑΠΑ το 2024, έναντι 13,3% το 2015, ποσοστό το οποίο ήταν το χαμηλότερο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και 15,8% το 2006, πριν από την έναρξη αυτής.
Και λύση πέρα της ενίσχυσης της παραγωγής δεν υπάρχει, παρά τα τεράστια προβλήματα με την ενέργεια που αντιμετωπίζει σήμερα.
Αν δεν αυξηθούν οι επενδύσεις (κυρίως αυτές που δημιουργούν προστιθέμενη αξία), αυτό που λέμε εσωτερική υποτίμηση θα είναι μόνιμη κατάσταση στην Ελλάδα και ο αγώνας θα γίνεται πάντα για τα 50 και 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό, που σε κάθε περίπτωση δεν διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")