Η περίοδος θέρμανσης στην Ευρώπη ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου, όμως οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης Τραμπ –πρωτίστως στον τομέα του εμπορίου– 

έχουν οξύνει την αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού διεθνώς. Τούτων δεδομένων, οι τάσεις στις αγορές των βασικών προϊόντων ενέργειας παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη δυναμική του πληθωρισμού.

Στην αγορά φυσικού αερίου, η τιμή στον ευρωπαϊκό κόμβο ΤΤF έκλεισε την Πέμπτη 27/3 στα 41 ευρώ/MWh, 29,6% χαμηλότερα από το μέγιστο δύο ετών στις αρχές Φεβρουαρίου (58,3 ευρώ/MWh), αλλά και 48,6% υψηλότερα από ό,τι την ίδια ημέρα πέρυσι. Η μέση άνοδος της τιμής κατά 70,3% το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με πριν από ένα χρόνο οφείλεται κυρίως στη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας και στον δριμύτερο χειμώνα φέτος. Ενδεικτικά ως προς τις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων, η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων αερίου στην Ε.Ε. στις 26/3 βρισκόταν στο 33,6%, έναντι 58,9% ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τιμές στον κόμβο TTF θα ήταν υψηλότερες εάν δεν είχαν αυξηθεί έντονα οι εισαγωγές LNG, με την άνοδό τους από τις ΗΠΑ να φθάνει, βάσει προκαταρκτικών εκτιμήσεων, το 39% στο πρώτο δίμηνο φέτος. Παρά ταύτα, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στον κόμβο TTF έως τον Οκτώβριο κυμαίνονται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Επομένως, δεν διαφαίνεται προς το παρόν σημαντική αποκλιμάκωσή τους κατά την αναπλήρωση των αποθεμάτων, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στις τιμές για τους καταναλωτές από το φθινόπωρο.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, το κλείσιμο του Brent στις 27/3 στα 74,0 δολ./βαρέλι βρίσκεται 14,0% χαμηλότερα έναντι της ίδιας περιόδου του 2024, ενώ η μέση τιμή του το πρώτο τρίμηνο του 2025 ήταν 8,2% χαμηλότερη από πέρυσι. Η μικρή νέα αναβολή από τον OPEC+ στην άρση των περικοπών στην παραγωγή του τον περασμένο Δεκέμβριο και οι επιπλέον κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαιοειδών της Ρωσίας αύξησαν πρόσκαιρα τις τιμές. Αλλωστε συνεχίζονται οι υπερβάσεις των στόχων παραγωγής από μέλη του OPEC+. Αυτές οδήγησαν στις αρχές Μαρτίου σε συμφωνία για νέες περικοπές την περίοδο Απριλίου 2025 – Ιουνίου 2026, οι οποίες θα αντισταθμίσουν το μεγαλύτερο τμήμα της άρσης παλαιότερων μειώσεων στο ίδιο διάστημα. Ακόμα και εάν υλοποιηθούν, η αναμενόμενη επέκταση της προσφοράς το 2025 από χώρες εκτός OPEC+ εκτιμάται από διεθνείς οργανισμούς ως επαρκής για την κάλυψη της ενίσχυσης της ζήτησης πετρελαίου υπό τις συνθήκες έντονης αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία κυρίως λόγω των πολιτικών της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

 
*EUROBANK RESEARCH

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr