Η χρονιά μπορεί να βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, αλλά η Ασία έχει ήδη κερδίσει σημαντικό προβάδισμα έναντι πολλών ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά την πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση.
Μεγάλα ασιατικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, έχουν μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και έχουν αυξήσει την παραγωγή καθαρής ενέργειας περισσότερο απ' ό,τι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, σύμφωνα με το ενεργειακό think tank Ember.
Τον Ιανουάριο στις περισσότερες χώρες της Ασίας καταγράφηκε μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Αντιθέτως, τον ίδιο μήνα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αύξησαν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, αντιστρέφοντας την έως τώρα δυναμική.
Η Νότια Κορέα είναι εκείνη που πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, μια μείωση της τάξης του 15%. Το ρεκόρ παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Σεούλ ήταν ο κύριος μοχλός που επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μειώσουν τη χρήση άνθρακα και φυσικού αερίου.
Το Βιετνάμ, η Κίνα, η Ινδία επέδειξαν επίσης σημαντική μείωση στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων παρότι ο Ιανουάριος είναι από τους μήνες αιχμής της ζήτησης ενέργειας στην Ασία.
Η Ινδία ήταν ο ηγέτης μεταξύ των ενισχυτών καθαρής ενέργειας τον ίδιο μήνα με αύξηση 26% στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αύξηση αυτή ήρθε κυρίως από την υψηλή παραγωγή των ηλιακών, πυρηνικών και βιοενεργειακών εργοστασίων.
Αρκετές άλλες ασιατικές χώρες κατέγραψαν επίσης ισχυρή δυναμική παραγωγής καθαρής ενέργειας στις αρχές του 2025, με την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία συνολικά να επιδεικνύουν αύξηση 16%.
Στον αντίποδα ο συνδυασμός χαμηλής παραγωγής αιολικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και μεγάλης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Αμερική προκάλεσε αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και στις δύο ηπείρους.
Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη αύξησαν συνολικά την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα κατά 5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, με την Ολλανδία και την Πολωνία να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
Την ίδια ώρα η συνολική παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση.
Αυτό το έλλειμμα καθαρής ενέργειας ανάγκασε τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εκμεταλλευτούν την παραγωγή τους από μονάδες φυσικού αερίου και άνθρακα, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της δυναμικής της ενεργειακής μετάβασης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν επίσης αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα κατά 20% τους δύο πρώτους μήνες του έτους.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")