Πράσινα Πιστοποιητικά Αντί Ρήτρας Αερίων Ρύπων

Τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της κ. Τάκης Αθανασόπουλος βάλλονται πανταχόθεν γιατί ετόλμησε να μιλήσει περί της ανάγκης περαιτέρω αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της ρήτρας καυσίμου αλλά και ρήτρας ρύπων.
Energia.gr
Δευ, 10 Νοεμβρίου 2008 - 13:30

Τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της κ. Τάκης Αθανασόπουλος βάλλονται πανταχόθεν γιατί ετόλμησε να μιλήσει περί της ανάγκης περαιτέρω αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της ρήτρας καυσίμου αλλά και ρήτρας ρύπων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές από τον Αύγουστο 2007 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2009, δηλαδή σε διάστημα 17 μηνών έχουν επιβαρυνθεί αυξήσεις στο ηλεκτρικό 23,2%. Ως γνωστόν είχε προηγηθεί αύξηση περίπου 3% την 1η Αυγούστου 2007, 7% την 1η Δεκεμβρίου 2007, 7% την 1η Ιουλίου 2008, ενώ σε 2 μήνες θα ισχύσει και το 5%. Δικαιολογώντας τη νέα αύξηση, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν εφαρμόζει ρήτρα καυσίμων στον καθορισμό των τιμολογίων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις από τις αυξομειώσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, εφόσον οι τιμές πετρελαίου διατηρηθούν στα 65 δολάρια το βαρέλι, το πρώτο τρίμηνο του 2009, τα τιμολόγια θα επιβαρυνθούν με 5,6%. Με τις ίδιες τιμές, το δεύτερο τρίμηνο θα υπάρξει μείωση 1,69% και το τρίτο τρίμηνο του 2009 μείωση 5,05%. Οι μειώσεις αυτές προκύπτουν από την αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, καθώς οι τελευταίες ακολουθούν το πετρέλαιο με υστέρηση περίπου 6 μηνών. Έτσι με βάση τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, για οικιακή κατανάλωση 900 κιλοβατωρών το τρίμηνο, η επιβάρυνση θα ανέλθει σε 5,3 ευρώ.

Παράλληλα για την αγορά ρύπων η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά να ισχύσει αντίστοιχος μηχανισμός, όπως αυτός της ρήτρας καυσίμων, ώστε να γίνει επιμερισμός του κόστους αγοράς στους καταναλωτές. Όπως δηλώνει ο κ. Αθανασόπουλος το 2008 η επιβάρυνση της ΔΕΗ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων έφτασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο μετά το 2013 και εφόσον εφαρμοστούν οι προτάσεις της Κομισιόν, το κονδύλι θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

Όπως αναμένετο οι αντιδράσεις στα σχέδια της ΔΕΗ ήσαν σφόδρες όχι μόνο από πλευράς του ΠΑΣΟΚ και των καταναλωτικών οργανώσεων αλλά και της ίδιας της Ν. Δημοκρατίας, πολλοί βουλευτές της οποίας ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΗ και την κεφαλή του επί πινάκι. Ο δε υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, ιδιαίτερα ευαίσθητος στον αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο των συνεχών αυξήσεων εδήλωσε, αδειάζοντας κυριολεκτικά τον κ. Αθανασόπουλο, ότι «Η κυβέρνηση δεν εγκρίνει την ρήτρα αερίων ρύπων που εισηγείται η ΔΕΗ αφού θα προκαλέσει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια».

Η τοποθέτηση αυτή της ΔΕΗ για το θέμα των ρύπων ήτο άκαιρη και άστοχη αφού όπως είδαμε δημιούργησε σοβαρούς κλυδωνισμούς και αμφισβήτηση σε πολιτικό επίπεδο λόγω των αρνητικών επιπτώσεων και εντυπώσεων. Όμως η ΔΕΗ όντας μία μεγάλη εταιρεία ή οποία διαθέτει μηχανισμούς ανάσχεσης θα μπορούσε να χειριστεί το θέμα των ρύπων με έναν πλέον δημιουργικό και επωφελή για αυτήν τρόπο ζητώντας όχι την επιβολή νέων αυξήσεων (που σε κάθε περίπτωση δεν ακούγεται καλά) αλλά την στήριξη των επενδύσεων της σε πράσινη, δηλαδή ανανεώσιμη, ενέργεια.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή έγινε μία παρουσίαση της θυγατρικής της ΔΕΗ, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες όπου και ανακοινώθηκε ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο 2.0 δισεκ. ευρώ  μέχρι το 2011 με δεκαπλασιασμό της  εγκατεστημένης έως σήμερα ισχύος ΑΠΕ στα 951 MW μέχρι το 2014. Εάν η ΔΕΗ μπορέσει να εντάξει την νέα αυτή σημαντική ισχύ στο μηχανισμό των πράσινων πιστοποιητικών και επενδύσει επιπλέον σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τότε θα αποκτήσει μία ισχυρή βάση διαπραγμάτευσης για την μείωση των αγορών δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Άρα η διοίκηση της ΔΕΗ αντί να επιδιώκει την επιβολή ρήτρας ρύπων θα έπρεπε να επιδιώκει και να πιέζει την κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκδοσης πράσινων πιστοποιητικών. Τα πιστοποιητικά αυτά έχουν θεσμοθετηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ακριβώς για να μετατοπίσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην δημιουργία πηγών καθαρής ενέργειας και να ελαφρύνουν το οικονομικό βάρος από την καταβολή προστίμων, που είναι στην ουσία τα δικαιώματα αγοράς εκπομπών CO2.

Στην Ελλάδα όπου ως συνήθως όλες οι νομικές και διοικητικές ρυθμίσεις που έχουν σχέση με το περιβάλλον καθυστερούν τραγικά, η διαδικασία για την ενεργοποίηση των Πράσινων Πιστοποιητικών έχει και αυτή μείνει πολύ πίσω. Όμως η ΔΕΗ έχει κάθε λόγο να πιέσει για την εφαρμογή τους το συντομότερο δυνατόν και έτσι να μετατοπίσει το ενδιαφέρον και την συζήτηση από τη «ρήτρα ρύπων» στα δικαιώματα Πράσινης Ενέργειας, και την ανάγκη για μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. Έτσι και η ίδια η ΔΕΗ θα ωφελείτο σε επενδυτικό επίπεδο και θα έστελνε ένα διαφορετικό και πλέον ελπιδοφόρο μήνυμα στους καταναλωτές.