Διπλό και αποφασιστικό πλήγμα εναντίον των πράσινων επενδύσεων κατάφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νέος γύρος δασμών που επέβαλε φαίνεται να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πράσινης μετάβασης στις ΗΠΑ. Καθώς οι τομείς της καθαρής ενέργειας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις μεταβολές των εφοδιαστικών αλυσίδων, η εφαρμογή των νέων περιορισμών στις εισαγωγές 

πρώτων υλών, εξοπλισμού, και έτοιμων προϊόντων θεωρείται καταστροφική για τον κλάδο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε ποτέ την απέχθειά του για οτιδήποτε πράσινο, χρησιμοποιώντας τη δύναμή του όχι απλώς για να διασπείρει την άποψη ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, αλλά και για να εμποδίσει οποιαδήποτε επένδυση στις ΗΠΑ συνδεόταν άμεσα ή έμμεσα με την ενεργειακή μετάβαση, ακόμα και αν αυτή ήταν άκρως επιτυχημένη. Πιθανότατα, λοιπόν, νιώθει πολύ ικανοποιημένος βλέποντας πως οι δασμοί που επέβαλε δεν προκάλεσαν μόνο χάος στις διεθνείς αγορές, αλλά και πάγωσαν οποιεσδήποτε πράσινες επενδύσεις είχαν καταφέρει να αποφύγουν τους αυστηρότατους περιορισμούς που είχε προωθήσει ήδη από την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο.

Το βασικό μειονέκτημα των πράσινων επενδύσεων είναι οι εφοδιαστικές αλυσίδες τους, οι οποίες εξαρτώνται από πρώτες ύλες, εξαρτήματα, ή τελικά προϊόντα που συχνά δεν παράγονται στις ΗΠΑ. Εξάλλου, ακόμα και στους τομείς όπου η αμερικανική παραγωγή είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω των δασμών της πρώτης θητείας Τραμπ, όπως για παράδειγμα στα φωτοβολταϊκά ή την ηλεκτροκίνη/ση, οι εγχώριες επιχειρήσεις αναγκαστικά εισάγουν μέταλλα, χημικά, μπαταρίες κτλ που δεν παράγονται μέχρι στιγμής εντός ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με τους δασμούς ή τους περιορισμούς που αποφάσισαν άλλα κράτη, όπως η Κίνα, αντιδρώντας στην κήρυξη του εμπορικού πολέμου, η τροφοδοσία των αμερικανικών γραμμών παραγωγής είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση των δασμών προκάλεσε έναν παγκόσμιο οικονομικό σεισμό— στην πραγματικότητα αδικαιολόγητης έντασης εφόσον ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε εξαγγείλει εδώ και μήνες τους δασμούς— με τις διεθνείς αγορές να χάνουν τρισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας του πανικού που έχει προκληθεί. Ακόμα και αν αυτά τα ποσά είναι «αριθμοί σε μία οθόνη» ή «αναγκαίο κακό», οι σοβαρές απώλειες των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και η διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων.

Με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κλείνει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για εκατοντάδες έργα καθαρής ενέργειας, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να ελπίζουν στις τράπεζες, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποχωρούν μαζικά από τις διάφορες κλιματικές ενώσεις, ή τα επενδυτικά funds, τα οποία έχουν αναγκαστεί να απωλέσουν οποιονδήποτε χαρακτηρισμό παραπέμπει στην κλιματική αλλαγή προκειμένου να μην υποστούν τις διώξεις των Ρεπουμπλικάνων αξιωματούχων σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr