Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόσθεσαν ρεκόρ 858 TWh το 2024, 49% περισσότερο από το προηγούμενο υψηλό το 2022. Η ηλιακή ενέργεια είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προσθέτοντας 474 TWh για να φτάσει σε μερίδιο 6,9%. Η ηλιακή ενέργεια ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας (+29%) για 20η συνεχή χρονιά. Η ηλιακή ενέργεια έχει διπλασιαστεί σε μόλις τρία χρόνια, παρέχοντας πάνω από 2.000 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2024. Η αιολική παραγωγή αυξήθηκε επίσης στο 8,1% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η υδροηλεκτρική – η μοναδική μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή – παρέμεινε σταθερή στο 14% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Phil MacDonald, διευθύνων σύμβουλος της Ember. "Σε συνδυασμό με την αποθήκευση μπαταριών, η ηλιακή ενέργεια πρόκειται να είναι μια ασταμάτητη δύναμη. Ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και μεγαλύτερη πηγή νέας ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο."
Η έκτη ετήσια Παγκόσμια Επισκόπηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ember, που δημοσιεύτηκε σήμερα, παρέχει την πρώτη ολοκληρωμένη επισκόπηση του παγκόσμιου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 με βάση τα δεδομένα σε επίπεδο χώρας. Δημοσιεύεται παράλληλα με το πρώτο ανοιχτό σύνολο δεδομένων στον κόσμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, καλύπτοντας 88 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 93% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ιστορικά δεδομένα για 215 χώρες.
Τι οδήγησε την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
Η ανάλυση διαπιστώνει ότι τα ορυκτά καύσιμα σημείωσαν επίσης μικρή αύξηση 1,4% το 2024 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ωθώντας τις παγκόσμιες εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,6% σε υψηλό όλων των εποχών.
Τα κύματα καύσωνα ήταν ο κύριος μοχλός της αύξησης της παραγωγής ορυκτών, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο (+0,7%) της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 (+4,0%), κυρίως μέσω της πρόσθετης χρήσης μέσων ψύξης (κλιματιστικά). Χωρίς αυτές τις επιπτώσεις στη θερμοκρασία, η παραγωγή ορυκτών καυσίμων θα είχε αυξηθεί μόνο κατά 0,2%, καθώς η παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας κάλυπτε το 96% της αύξησης της ζήτησης που δεν προκλήθηκε από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Εκτός από τις καιρικές επιπτώσεις, η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για τεχνητή νοημοσύνη, κέντρα δεδομένων, ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας συμβάλλει ήδη στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Σε συνδυασμό, η αυξανόμενη χρήση αυτών των τεχνολογιών αντιπροσώπευε αύξηση 0,7% στην παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, διπλάσια από ό,τι συνέβαλαν πριν από πέντε χρόνια.

Η καθαρή ενέργεια θα αυξηθεί ταχύτερα από τη ζήτηση
Η έκθεση της Ember δείχνει ότι η ανάπτυξη καθαρής παραγωγής πρόκειται να ξεπεράσει την ταχύτερα αυξανόμενη ζήτηση τα επόμενα χρόνια, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας μόνιμης μείωσης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων. Η τρέχουσα αναμενόμενη ανάπτυξη στην καθαρή παραγωγή θα ήταν επαρκής για να καλύψει μια αύξηση της ζήτησης κατά 4,1% ετησίως έως το 2030, η οποία είναι πάνω από τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης.
«Ο κόσμος παρακολουθεί πώς τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα EVs θα αυξήσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο MacDonald. «Είναι σαφές ότι η άνθηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας είναι έτοιμα να αποδώσουν άνετα και όσοι αναμένουν να συνεχίσουν να αυξάνονται η παραγωγή ορυκτών καυσίμων θα απογοητευτούν».
Πέρα από τις αναδυόμενες τεχνολογίες, οι αναπτυξιακές τροχιές των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της παγκόσμιας προοπτικής. Περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης της ηλιακής παραγωγής το 2024 ήταν στην Κίνα, με την ανάπτυξη καθαρής παραγωγής να καλύπτει το 81% της αύξησης της ζήτησης το 2024. Οι προσθήκες ηλιακής χωρητικότητας της Ινδίας διπλασιάστηκαν το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Αυτές οι δύο χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για καθαρή ενέργεια και θα συμβάλουν στη μείωση της παραγωγής ορυκτών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο καθηγητής Xunpeng Shi, πρόεδρος της International Society for Energy Transition Studies (ISETS), δήλωσε: «Το μέλλον του παγκόσμιου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στην Ασία, με την Κίνα και την Ινδία στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης. Η αυξανόμενη εξάρτησή τους από τις ανανεώσιμες πηγές για την αύξηση της ζήτησης ενέργειας σηματοδοτεί μια αλλαγή που θα επαναπροσδιορίσει τον παγκόσμιο τομέα ενέργειας και θα επιταχύνει την πτώση της ενέργειας».