Η Σαουδική Αραβία, τόσο μέσω του Δημόσιο Επενδυτικού Ταμείου (PIF), όσο και του δημοσίου, ήταν ο μεγαλύτερος αναλήπτης χρέους μεταξύ 2023 και 2025, αποκομίζοντας συνολικά περισσότερα από 173 δισεκατομμύρια ομόλογα ρευστότητας. Πέρα από τις πάγιες υποχρεώσεις του βασιλείου, οι πόροι αυτοί αξιοποιήθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το υπερφιλόδοξο σχέδιο Vision 2030, το οποίο στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από τα κέρδη των εξαγωγών πετρελαίου.
Με το project, όμως, να παραμένει σε φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης, η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει αναγκαστεί να επενδύσει δισεκατομμύρια σε έργα που δεν έχουν αποφέρει ακόμα έσοδα. Το βάρος αυτής της προσπάθειας καλείται να σηκώσει σχεδόν ολοκληρωτικά ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco, κάτι που καθίσταται εξαιρετικά δυσχερές μετά την πτώση των τιμών του καυσίμου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τιμή του πετρελαίου πρέπει να κινείται περίπου στα 90 δολάρια ανά βαρέλι ώστε ο σαουδαραβικός προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος. Παραδόξως, αυτή η τιμή είναι πολύ υψηλότερη συγκριτικά με άλλες χώρες παραγωγούς, μολονότι το πραγματικό κόστος παραγωγή στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ χαμηλότερο από άλλα κράτη. Αυτή η απόκλιση εξηγεί γιατί το βασίλειο είναι τόσο ευάλωτο στα σκαμπανεβάσματα των τιμών.
Εντούτοις, το Ριάντ αναγκάστηκε πρόσφατα να θυσιάσει τα έσοδά του, αίροντας τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στην ημερήσια παραγωγή μέσω του OPEC+, ώστε να ικανοποιήσει τον βασικό του σύμμαχο, την Ουάσιγκτον. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως απροσδόκητη, παρόλο που οι αναλυτές αξιολόγησαν θετικά την προθυμία της Σαουδικής Αραβίας να αποδεχθεί μεσοπρόθεσμες απώλειες ώστε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα οφέλη.
Σε κάθε περίπτωση, με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν μεταξύ 65 και 70 δολαρίων, η Saudi Aramco θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να μειώσει και φέτος τα μερίσματά της, κάτι που δεν θα πλήξει απλώς τους μεμονεμένους επενδυτές, αλλά και τους μεγάλους μετόχους όπως το PIF και το δημόσιο της χώρας.
Αναπόφευκτα, αυτό θα σημάνει την ανάγκη για νέα έκδοση χρέους από τις σαουδαραβικές αρχές. Αν και το αξιόχρεο του Ριάντ παραμένει στο εξαιρετικό επίπεδο Α+/Aa3 από τους οίκους αξιολόγησης με σταθερές προοπτικές, η εξάρτηση της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο.