τη δέσμευσή της να αγοράσει αμερικανική ενέργεια, αξίας τουλάχιστον 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν πρόκειται να γλυτώσει από την επίθεση δασμών που έχει εξαπολύσει κατά του πλανήτη (χθεσινή εξέλιξη).
«Έχουμε έλλειμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μόνο με αυτό τον τρόπο (δηλαδή, με την αγορά ενέργειας από τις ΗΠΑ) θα μπορέσουμε να το εξαλείψουμε άμεσα, πιθανώς και μέσα σε μια εβδομάδα», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ.
Σημειώνουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε "πόλεμο", εξαιτίας των εμπορικών ελλειμμάτων αλλά και των μη νομισματικών δασμών που τους επιβάλλονται από τους σημαντικότερους διεθνείς εταίρους τους.

(Διάγραμμα ευρωπαϊκών ενεργειακών δαπανών ως μερίδιο επί του ΑΕΠ, σε πετρέλαιο, φ. αέριο και άνθρακα 2019-2025 (σε δισ. ευρώ). Πηγή: McKinsey & Co.)
«Πολλοί άνθρωποι λένε “μα δεν σημαίνει τίποτα το πλεόνασμα.” Σημαίνει πολλά, κατά τη γνώμη μου. Είναι σχεδόν σαν μια κατάσταση κερδών ή ζημιών», είπε χαρακτηριστικά.
Και ενώ τούτα συμβαίνουν μέσες-άκρες έξω απλό τα σύνορα της Ελλάδας, εντός των τειχών, το αίτημα της ExxonMobil να της δοθεί παράταση ενός έτους προκειμένου να ολοκληρώσει όλο το φάσμα της έρευνας στις περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί, νοτίως της Κρήτης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο.
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) ενέκρινε το αίτημα της αμερικανικής εταιρείας που λαμβάνει, πλέον νέα προθεσμία προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Κρήτης.
Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά παράταση που χορηγείται στην ExxonMobil ύστερα από εκείνη τον Οκτώβριο του 2024 κάτι που φανερώνει την δέσμευσή της να εντοπίσει τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι την Δευτέρα που μας πέρασε, 7 Απριλίου, εξεδόθη και η Υπουργική Απόφαση για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέβαλε η Chevron Balkans Exploration B.V. έχουμε ένα πλέγμα ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες που ξεπερνά τις όποιες –αδικαιολόγητες κατά to energia.gr - καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις είχαν εκηλωθεί στο παρελθόν από την ελληνική Πολιτεία, για το θέμα.

Θυμίζουμε ότι η Υπουργική Απόφαση υπεγράφη, κατόπιν των θετικών εισηγήσεων της ΕΔΕΥΕΠ, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου και αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, και συγκεκριμένα στα θαλασσοτεμάχια «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2».
Είναι όμως όλα ρόδινα; Όχι, αν λάβουμε υπόψη τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς μερίδας στελεχών του χώρου με μεγάλη εμπειρία στον τομέα, όπως είναι ο Ντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίων και τέως τεχνικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Energean στην Ελλάδα.
Σε άρθρο του που δημοσιεύει το energypress.gr τονίζει πως αντιμετωπίζει την υπόθεση Chevron ως πρόθεση δραστηριοποίησης της αμερικανικής εταιρείας και όχι ως δραστηριοποίηση, καθαυτή, επειδή όπως γράφει, «δεν έχει σύμβαση παραχώρησης, ενώ χρειάζεται αρκετό δρόμο, χρόνο και διαδικασίες για την απόκτησή της.» Και προσθέτει, ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί.
Θυμίζει ακόμη πως ο νέος ΥΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου έχει προεξοφλήσει ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης θα ολοκληρωθούν το 2025 και ότι πιθανόν το 2026 θα γίνει και ερευνητική γεώτρηση από την Chevron».
Ο κ. Νικολάου δεν συμφωνεί με την αισιοδοξία του νέου Υπουργού και σημειώνει: «Στην περίπτωση αυτή φαίνεται (για ακόμα μια φορά) ότι ''κουνάμε τα πόδια μας πριν καβαλήσουμε το άλογο μας’’… Και δεν είναι η πρώτη φορά. Πολλά είναι τα παραδείγματα προηγούμενων υπουργών που διαψεύσθηκαν στην πορεία. Αν ο νέος Υπουργός γνώριζε τι έχει προηγηθεί στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, θα ήταν σίγουρα πιο φειδωλός στις δηλώσεις του.»