Δεν σταματούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και εθνικών κυβερνήσεων για το ακανθώδες ζήτημα των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Με την επόμενη διορία να βρίσκεται σχεδόν 20 ημέρες μακριά, όλες οι πλευρές βιάζονται να καταλήξουν σε ένα νέο σχήμα, με στόχο να διευκολύνουν τις αγορές των ευρωπαϊκών παρόχων ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα, τα 27 κράτη-μέλη οφείλουν να έχουν γεμίσει τα εθνικά αποθέματα φυσικού αερίου κατά 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Στο ενδιάμεσο υπάρχουν τρία σημεία ελέγχου, την 1η Μαΐου, την 1η Ιουλίου, και την 1η Σεπτεμβρίου. Αρκετά κράτη είχαν ήδη αποτύχει να φτάσουν τους στόχους τους για την πρώτη ενδιάμεση διορία της 1ης Φεβρουαρίου, καθώς τα φετινά αποθέματα καταναλώνονται πολύ γρηγορότερα συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Η αναμονή των διεθνών προμηθευτών πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα αναγκαστούν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες του καυσίμου σε συγκεκριμένες ημερομηνίες είχε οδηγήσει τα καλοκαιρινά συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης σε αστρονομικές για την εποχή τιμές.
Ως εκ τούτου, οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος στοχεύουν στο να τερματιστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Μία από αυτές είναι η διεύρυνση της τελικής διορίας από την 1η Νοεμβρίου στο διάστημα μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 1ης Δεκεμβρίου. Μία άλλη είναι η μείωση του υποχρεωτικού στόχου από το 90% στο 85% ή στο 80%. Το τελευταίο αυτό σημείο φαίνεται να προκαλεί τις εντονότερες συζητήσεις, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, και άλλες χώρες να υποστηρίζουν την πτώση στο 80%.
Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση του συστήματος και την επόμενη διετία, καθώς οι 27 έχουν απορρίψει την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επέκταση των κριτηρίων ως έχουν. Παράλληλα, ορισμένοι πιέζουν για άμεση συμφωνία ώστε να διευκολυνθούν οι αγορές των ευρωπαϊκών εταιρειών κατά τους επόμενους μήνες, με τον αστερίσκο ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2025 και όχι την επόμενη χρονιά.