αύξησης των δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Μπρατάκος ανέφερε ότι συμφωνεί με την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη γίνουν σπασμωδικές κινήσεις και να περιμένουμε να δούμε τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν. «Να περιμένουμε να δούμε τις επιπτώσεις και μετά να αντιδράσουμε, άλλωστε ο Trump και στο παρελθόν έχει λειτουργήσει με τον ίδιο μαξιμαλιστικό τρόπο και μετά έχει υπαναχωρήσει σε ορθότερες πρακτικές. Αυτό έπραξε και τώρα με τον Καναδά, το Μεξικό και με την αναστολή της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. για 90 ημέρες». Ωστόσο τόνισε ότι αυτό που τον ανησυχεί δεν είναι ο εμπορικός πόλεμος αλλά η επιστροφή σε πρακτικές που είχαμε ξεσυνηθίσει και που μας πάει δεκαετίες πίσω στη γεωπολιτική συζήτηση.
Στη συνέχεια μίλησε για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. «Δεν έχουμε αργήσει, τώρα είναι η ώρα να θέσουμε τις βάσεις για την αλλαγή του μοντέλου λαμβάνοντας υπόψη οριζόντια τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία, με την κλιματική κρίση και το κόστος θεομηνιών που κοστίζουν πολλά (όπως ο Daniel πρόσφατα που κόστισε 4 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από οικονομικά στοιχεία που επηρεάζουν την ανάπτυξη της χώρας, όπως η αποπληρωμή του χρέους το 2030», εξήγησε. Ανέλυσε το παραγωγικό μοντέλο, χωρίζοντάς το σε τέσσερις τομείς: τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και τέλος τον πρωτογενή τομέα.
Σχετικά με τον τομέα του τουρισμού, ανέφερε ότι στα θετικά συγκαταλέγεται η ποιοτική βελτίωση αρκετών καταλυμάτων, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε την έλλειψη υποδομών σε νησιά, αλλά και πόλεις όπως η Αθήνα, καθώς και στον μικρό αριθμό τουριστών που ακόμη επισκέπτονται τη χώρα μας σε σχέση με άλλους προορισμούς (30 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο).
Στο τομέα της βιομηχανίας σημείωσε ότι αναπτύσσεται σε ανταγωνιστικούς τομείς όπως τα φάρμακα, αλλά ότι υπάρχει ακόμη χώρος περαιτέρω ανάπτυξης, όπως η αμυντική βιομηχανία. Για την βιοτεχνία υποστήριξε ότι πρέπει να αναπτυχθεί και σημείωσε ότι το 95% των ελληνικών εταιριών είναι μικρομεσαίες, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει αρκετές επενδύσεις να διοχετευτούν προς αυτές, ώστε να κάνουν scale up και να γίνουν ανταγωνιστικότερες. Τέλος, αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα αναλυτικά, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την βελτίωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου.