Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και χρόνια συμφωνία με το Πεκίνο για την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia-2 για τη μεταφορά 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στη βόρεια Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα δύο μέρη δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για τους όρους παράδοσης του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται κινεζικά τελωνειακά στοιχεία, οι εξαγωγές LNG της Ρωσίας στην Κίνα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 3,3%, φτάνοντας τα 8,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Όπως ανέφερε, η Ρωσία ήταν, μετά την Αυστραλία και το Κατάρ, ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο. Η Μαλαισία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης σημαντικοί εξαγωγείς LNG στην Κίνα.
Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Κινέζοι αγοραστές LNG επαναπουλούν φορτία με προέλευση τις ΗΠΑ, καθώς οι δασμοί που έχει το Πεκίνο εφαρμόσει ως αντίποινα στους αντίστοιχους πρόσφατους αμερικανικούς δασμούς αυξάνουν το κόστος εισαγωγής.
Η Κίνα δεν εισήγαγε αμερικανικό LNG τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία από την Kpler και την LSEG. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περίπου το 5% του LNG της Κίνας πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.