της Νομαρχίας Αθηνών υποχωρεί στο 1,689 ευρώ το λίτρο, με την τιμή του συμβολαίου του Brent για παραδόσεις επόμενου μήνα, να κινούνται ενδοσυνεδριακά, στην περιοχή των 64,90 δολαρίων το βαρέλι.
Φυσικά, στην Κύπρο που η εικόνα της αγοράς συμμορφώνεται με το παραπάνω σε αυτή την συνθήκη, η μέση τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της Λευκωσίας είναι 1,373 ευρώ το λίτρο!
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν εδώ και χρόνια, ότι η τιμή της αμόλυβδης δεν επηρεάζεται και δεν καθορίζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου. Όμως, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο energia.gr, ο απλός αλλά παρατηρητικός άνθρωπος, βλέπει τις τιμές της αμόλυβδης να αυξάνονται απότομα σε κάθε υποψία ανόδου των τιμών του αργού, αλλά να αντιδρούν «αναίσθητα» στην αντίθετη περίπτωση, όπως εν προκειμένω, αυτή την περίοδο που διανύουμε.
Υψηλές τιμές, υψηλή παραβατικότητα
Ο Έλληνας οδηγός δεν έχει να αντιμετωπίσει, όμως, το πρόβλημα των υπέρμετρα υψηλών τιμών στα υγρά καύσιμα. Ταλαιπωρείται και από τη διαδεδομένη παραβατικότητα στα πρατήρια.
Η ελληνική Πολιτεία κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να πατάξει το φαινόμενο, ωστόσο, η αναπολεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και η υποστελέχωσή τους γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ των παραβατών.
Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή της Αργυρούπολης, όπου το portal έχει άμεση γνώση της κατάστασης, έχει μπει λουκέτο δύο χρόνων σε πολλά πρατήρια της περιοχής, τα οποία πιάστηκαν να βάζουν αέρα κοπανιστό αντί για καύσιμο, τα τεπόζιτα των αυτοκινήτων, ή να κλέβουν με κάθε δόκιμο και αδόκιμο τρόπο τους πελάτες τους.
Πάνω σε αυτό το κομμάτι κινήθηκαν και τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και της ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιάννης Αλιγιζάκης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφορικά με την παραβατικότητα στα υγρά καύσιμα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Αλιγιζάκης είπε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του φαινομένου είναι, σήμερα, οι πειραγμένες αντλίες και οι ελλειμματικές παραδόσεις, δηλαδή, η κλοπή στην αντλία. Αναφορικά με αυτή τη μορφή παραβατικότητας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου υποστήριξε ότι ενώ μειώνονται οι ποσότητες των καυσίμων που κλέβουν τα παραβατικά πρατήρια, μέσω πειραγμένων αντλιών, εν τούτοις, ο αριθμός τους αυξάνεται!
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το ποσοστό των παραβατικών πρατηρίων το 2025, κατά τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αυξήθηκε στο 29% στην Αττική και στο 17% στην Θεσσαλονίκη, όταν το 2016 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 15% στην Αττική και 11% στην Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Αλιγιζάκης είπε ακόμη πως το ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων παρουσιάζει μείωση και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, από την αρχή του έτους, το ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων, δηλαδή της ποσότητας που κλάπηκε από τις πειραγμένες αντλίες, διαμορφώθηκε στο 18%, από 24% το 2023.
Ο κ. Αλιγιζάκης δεν παρέλειψε να τονίσει, όμως πως η Πολιτεία έχει κάνει «θαρραλέα και καινοτόμα βήματα» για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παραβατικότητας, όπως είναι η ψήφιση του νόμου «Δέουσας Επιμέλειας», το 2024, με τον οποίο αυστηροποιούνται σημαντικά οι ποινές για τους παραβάτες.
Σημείωσε, ωστόσο, πως ο νόμος ακυρώνεται, δυστυχώς όπως ανέφερε, στην πράξη, εξαιτίας των αποφάσεων που εκδίδουν ορισμένα δικαστήρια, τα οποία αναστέλλουν την επιβολή ποινών και επιτρέπουν με αυτό τον τρόπον σε παραβατικά πρατήρια να συνεχίζουν τη λειτουργία τους.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, έδωσε τη δική του εξήγηση για τις βαθύτερες αιτίες της μάστιγας της παραβατικότητας, σύμφωνα με την οποία αρνητικό ρόλο σε όλο αυτό παίζει το πλαφόν που έχει επιβληθεί στο περιθώριο κέρδους του κλάδου.
Όπως είπε ο κ. Αληγιζάκης, το πλαφόν, εκτός από αδικαιολόγητο, επειδή δεν συντρέχουν πλέον οι συνθήκες για τις οποίες είχε επιβληθεί πριν από 4 χρόνια, είναι και απολύτως αναποτελεσματικό, αφού αφορά μόλις στο 6% της τελικής τιμής πώλησης των καυσίμων.
Αντίθετα, τόνισε, η διατήρησή του ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και δίνει «οξυγόνο στην παραβατικότητα στα καύσιμα.»
«Πρόκειται για ένα μέτρο που καθιστά πολλά νόμιμα πρατήρια, μη βιώσιμα, ωθώντας τους ιδιοκτήτες τους να τα παραχωρήσουν στους παραβατικούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης.