Έτσι, όποιος ελέγχει ένα κομμάτι από αυτές τις ορυκτές πρώτες ύλες, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ουσιαστικά ελέγχει το ποιος θα έχει την επόμενη τεχνολογία. «Άρα λοιπόν το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι κρατούν τα ηνία της τεχνολογικής εξέλιξης και της καινοτομίας στα χέρια τους και εμείς κινούμαστε με ρυθμούς Ευρώπης» είπε ο κ. Γιαζιτζόγλου.
Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φτιάχνει πυλώνες και σχέδια για να συμβουλέψει τις χώρες και τις επιχειρήσεις, η Κίνα μόνο πέρυσι τον Οκτώβριο έδωσε 22 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει κοιτάσματα σε άλλες χώρες. «Και στις Βρυξέλλες να συζητάμε πώς θα κάνουμε ένα σχέδιο με 7 πυλώνες και 33 Λευκές Βίβλους» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα το επιστημονικό δυναμικό της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) προχωρά σε επαναξιολόγηση παλαιότερων ευρημάτων με στόχο τον εντοπισμό πολύτιμων κρίσιμων γαιών και την προκήρυξη νέων διαγωνισμών, έπειτα από εκείνον για τον μεταλλευτικό χώρο στην Κέραμο της Χίου και την παραχώρηση σε αυστραλιανών συμφερόντων εταιρεία μεταλλείων στους Μολάους όπου οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν αξιόλογα κοιτάσματα γερμανίου.
Αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει η επαναξιολόγηση στα Κιμμέρια Ξάνθης αλλά και στα ιστορικά κοιτάσματα μαγγανίου (Mn) στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας. Ειδικά για τα Κιμμέρια, πριν από περίπου ένα έτος το ΕΑΓΜΕ είχε παραδώσει στην τότε υφυπουργό Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκουκοιτασματολογική μελέτη που εντόπιζε μεταλλοφορία μαγνητίτη, σιδηροπυρίτη, χαλκοπυρίτη και μολυβδαινίτη, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σεελίτη. Παλαιότερα είχε εντοπιστεί χαλκός στην περιοχή, ωστόσο με τις νέες έρευνες εντοπίστηκε με περισσότερη ακρίβεια η έκτασή του, αλλά και ορισμένα άλλα κρίσιμα ορυκτά που εντάσσονται στις κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το βολφράμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος διαγωνισμός για εκμετάλλευση μεταλλευτικού χώρου θα είναι για εκείνον της Ξάνθης.
Στο μεταξύ στους Μολάους οι αρχικές ενδείξεις των ερευνών της Hellenic Minerals (θυγατρική της αυστραλέζικης Rocfkire) είναι ενθαρρυντικές για κοιτάσματα γερμανίου, με την εταιρεία να αναμένει την έγκριση της νέας περιβαλλοντικής μελέτης ώστε να πυκνώσει το δίκτυο των γεωτρήσεων προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητας εντοπισμού περισσότερων αποθεμάτων. Όσο για τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί από το ΥΠΕΝ το 2024 για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών σε έκταση 9,02 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Κέραμο Χίου, κατά την πρώτη φάση του, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερις εταιρείες.
Πρόκειται για τη Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική ΑΕ η οποία ανήκει στην τσιμεντοβιομηχανία ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της Lafarge του ομίλου Holcim), την ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη Geotest και τη Γαία Μελετών ΑΕ την οποία όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ φαίνεται ότι έχει προσεγγίσει ξένο fund το οποίο ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Πάντως, η τύχη του διαγωνισμού αναμένεται να κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όπου ήδη έχουν προσφύγει 49 κάτοικοι των χωριών της Αμανής Χίου, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της απόφασης προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται και άλλη αίτηση ακυρώσεως. Στο μεταξύ η ειδική επιτροπή του ΥΠΕΝ εξετάζει την πληρότητα των φακέλων που έχουν υποβάλλει οι υποψήφιοι και αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.
Ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να αναδειχθεί σε στρατηγικό «παίκτη» στην Ευρώπη, την ώρα που η τιμή του – εξαιτίας και των περιορισμών στις εξαγωγές του που έθεσε η Κίνα η οποία είναι κύρια παραγωγός αντιμονίου - έχει αυξηθεί περί τα 300% εντός της τελευταίας διετίας φτάνοντας ακόμη και στα 50.000 δολάρια ανά τόνο.