Εφέτος θα εορτάσομε το Πάσχα μαζί με τους Καθολικούς, εν απουσία του πάπα Φραγκίσκου που ασθενεί. Το Εβραϊκό Πάσχα εορτάζεται εις ανάμνησιν της εξόδου των Ιουδαίων από την Αίγυπτο. Το Χριστιανικό για την ανάστασιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού (ΚΗΙΧ).

Το Ελληνικό και για τον ερχομό της Του Θεού Ανοίξεως - ο ΚΗΙΧ ανεστήθη μετά την εαρινήν ισημερία. Η Οικουμενική σύνοδος που συνεκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίνος στην Νίκαια της Μικράς Ασίας το 325 μ.Χ, όρισε να εορτάζεται το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά το εαρινό ηλιοστάσιο, με το ημερολόγιο που είχε καθιερώσει ο Ιούλιος Καίσαρ τη προτροπή Ελλήνων αστρολόγων και μαθηματικών που είχαν υπολογίσει τη διάρκεια του έτους σε 365 ημέρες και κάτι ώρες .

Αυτό το «κάτι» έκανε τη διαφορά με την γήινη πραγματικότητα κι ο πάπας Γρηγόριος αφήρεσε 10 ημέρες που είχαν προστεθεί εν τω μεταξύ στο ιστορικό ημερολόγιο.

Ήταν το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Η 5η Οκτωβρίου 1502 έγινε 15η κι αργότερα προσετέθησαν άλλες 3 ημέρες για να διορθωθεί το «λάθος» του Ιουλιανού ημερολογίου.

Στην χώρα μας, η επαναστατική κυβέρνηση Πλαστήρα-Γονατά επέβαλε στη 16 Φεβρουαρίου 1923 το Γρηγοριανό ημερολόγιο που έγινε η πρώτη Μαρτίου. Η κρατική μας Εκκλησία ταυτίσθηκε το 1924 κι εόρτασε τις σταθερές εορτές 13 ημέρες πίσω από τους παλαιοημερολογίτες. Όχι όμως το Πάσχα που παρέμεινε «κινητή εορτή» του Ελληνισμού.

Τώρα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος προτείνει κοινή πανήγυρη του Πάσχα με τους Καθολικούς.

- Γιατί όχι. Αν συμφωνούν, ας εναρμονισθούν με το Ελληνικό Πάσχα όπως το καθορίζει η Ορθοδοξία: Την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της ισημερίας.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr