Η Κίνα θα επιτρέπει την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη τουλάχιστον έως το 2027, σύμφωνα με νέες κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες καλούν επίσης τους παρόχους ενέργειας να διασφαλίσουν ότι μπορούν να καλύπτουν τα κενά στην προσφορά που προκύπτουν από τις «διακοπτόμενες» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κατασκευή θα επιτρέπεται σε περιοχές που δεν διαθέτουν επαρκή υφιστάμενη παραγωγική ικανότητα ή τη δυνατότητα εξισορρόπησης της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και ηλιακά έργα, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) και άλλοι φορείς σε σχέδιο δράσης με ημερομηνία 26 Μαρτίου, το οποίο δημοσιεύθηκε διαδικτυακά σήμερα, γράφει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ορισμένες νέες μονάδες θα απαιτείται να λειτουργούν για λιγότερο από το 20% του χρόνου, ενώ οι παλαιότερες μονάδες θα πρέπει να έχουν ελάχιστα ποσοστά αξιοποίησης από 25% έως 40%.

Τα νέα εργοστάσια θα πρέπει επίσης να καίνε λιγνίτη με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και η ένταση εκπομπών τους θα πρέπει να μειωθεί κατά 10% έως 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του υφιστάμενου δικτύου.

Το σχέδιο υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σημασία του λιγνίτη στο ενεργειακό σύστημα της Κίνας, παρόλο που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει καλέσει για μείωση της κατανάλωσης από το επόμενο έτος. Η Κίνα εξορύσσει και καταναλώνει πάνω από το μισό του παγκόσμιου λιγνίτη, και πέρυσι ξεκίνησε την κατασκευή του μεγαλύτερου αριθμού νέων μονάδων τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας.

Ακόμη και καθώς η χώρα κατασκευάζει περισσότερες μονάδες λιγνίτη, καταναλώνει λιγότερο καύσιμο. Η παραγωγή από θερμικά εργοστάσια μειώθηκε κατά 5,8% τους δύο πρώτους μήνες του έτους, καθώς ένας ήπιος χειμώνας και η επιβράδυνση της οικονομίας επηρέασαν τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές αύξησαν το μερίδιό τους στην παραγωγή.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr